Prinsjesdag 2020: de belangrijkste veranderingen op de woningmarkt op een rij

Geschreven door Erwin Broersma RM RT op 28 september 2020

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de financiële plannen voor 2021 gepresenteerd. Wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt? Wij zetten graag alle belangrijke nieuwe regelingen voor u op een rij.

1. Starters betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting meer

De huidige woningmarkt is uitdagend voor starters. Het kabinet wilt het speelveld voor huizenkopers rechttrekken. Voor huizenkopers onder de 35 jaar vervalt vanaf 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting van 2% over de aankoopsom. Dit geldt dus niet alleen voor starters, maar ook eenmalig voor andere huizenkopers tot 35 jaar. Zo bespaart u dus al duizenden euro’s op uw aankoop.

Belangrijk hierbij is dat de regeling alleen geldt voor mensen die zelf het aangekochte huis gaan bewonen. Beleggers betalen hierdoor juist meer overdrachtsbelasting (8%). Dit zorgt ervoor dat er meer kansen ontstaan voor starters op de woningmarkt in 2021.

2. Miljoenen extra voor woningbouw

In 2021 wordt er 295 miljoen euro geïnvesteerd in de woningmarkt voor het versneld bouwen van nieuwbouwwoningen. Deze investering is bedoeld om het woningtekort in te dammen.

3. De WOZ-waarde gaat omhoog

De WOZ-waarde is de basis waarop velen belastingsheffingen voor u worden bepaald. Denk hierbij aan waterschaps- en onroerendezaakbelasting. Een verhoogde WOZ-waarde, leidt tot verhoogde belastingheffingen in 2021.

4. Eigenwoningforfait daalt

Het eigenwoningforfait is het bedrag dat de Belastingdienst bij uw inkomen optelt in uw belastingaangifte. In 2021 daalt het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,5% over de WOZ-waarde. Dit kan gunstig uitpakken in uw belastingaangifte en compenseert enigzins de nieuwe regeling van de WOZ-waarde.

5. Studieschuld weegt minder zwaar mee

Een opgelopen studieschuld heeft effect op het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen. Hierdoor belemmert een studieschulden vele woningzoekende hun mogelijkheden op de woningmarkt. Tot op heden rekenen geldverstrekken met een vaste wegingsfactor om het maximale hypotheekbedrag voor u te bepalen. Vanaf 2021 wordt er gerekend op basis van de gemiddelde rente over uw studieschuld. Dit kan gunstig uitpakken in combinatie met een lage rentestand. Starters (en doorstromers) met een studieschuld zullen dus meer kunnen lenen. Deze maatregel is echter nog niet definitief. In november wordt hier uitsluitsel over gegeven.

6. Energielabel wordt duurder

De kosten voor de aanvraag van een energielabel gaan fors stijgen in 2021. Elke woning die wordt verkocht heeft een definitief energielabel nodig. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De verkoper is verantwoordelijk om het label aan te vragen. Het aanvragen van een energielabel kost nu nog €10, maar zal vanaf 1 januari 2021 €190 bedragen. Klik hier om meer te lezen over het duurdere energielabel in 2021.

7. Minder voordeel hypotheekrenteaftrek bij een hoog inkomen

Voor huizeneigenaars met een bruto inkomen vanaf €68.507,- daalt het atrekpercentage van 46% naar 43%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar. U heeft dus minder fiscaal voordeel. Wilt u oversluiten? Dan is het wellicht verstandig om dat voor het eind van 2020 nog te doen. Klik hier voor meer informatie.

8. Meer belastingvrij sparen

Het bedrag waarover u belastingvrij kunt sparen stijgt in 2021. Nu betaalt u belasting bij een vermogen vanaf € 30.846,- (per belastingplichtige). In 2021 gaat u pas belasting betalen bij een vermogen groter dan € 50.000,-. Dit geldt niet alleen voor spaargeld, maar onder andere ook voor geld op een beleggingsrekening of belegd vermogen in aandelen of in andere zaken.

Heeft u vragen over een van de nieuwe regelingen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen!

Prinsjesdag 2020: de belangrijkste veranderingen op de woningmarkt op een rij
Erwin Broersma RM RT
Neem contact op met Erwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht