Energielabel voor uw woning nodig? Vraag deze dan voor eind 2020 aan

Energielabel voor uw woning nodig? Vraag deze dan voor eind 2020 aan

Geschreven door Anouk van Baal op 30 juni 2020

BRON: Puur makelaars

Elke woning die wordt verkocht heeft een definitief energielabel nodig. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De verkoper is verantwoordelijk om het label aan te vragen. Wanneer dit label ontbreekt bij de verkoop, kan de verkoper een boete riskeren van € 170,-. Het aanvragen van een energielabel kost nu slechts een aantal euro en kan in de meeste gevallen volledig online worden geregeld.

Nieuw (duurder) energielabel per 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 wordt waarschijnlijk een nieuw energielabel ingevoerd. Onderdeel van dit nieuwe label is dat een deskundige de woning fysiek zal inspecteren en het label bepaalt. De kosten zullen gemiddeld uitkomen op €190. Dit is een enorme prijsstijging ten opzichte van de huidige situatie.

Als u in 2020 een definitief energielabel aanvraagt, dan is dat 10 jaar geldig. Ook als het nieuwe label wordt ingevoerd.

Heeft u dus plannen om de komende jaren te verhuizen, of heeft u nog geen definitief energielabel? Vraag deze dan voor het einde van 2020 aan, zodat u dit label de komende 10 jaar kunt gebruiken. Hiermee bespaart u minstens €185,-.

Energielabel woningen

Een voorlopig energielabel is gebaseerd op onder meer het bouwjaar van de woning. Het doel ervan is dat u gaat nadenken over manieren op uw huis comfortabeleren en energiezuiniger te maken. Bij de verkoop of nieuwe verhuur van uw woning moet u het voorlopige label definitief maken. Het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel is dat het voorlopige label een schatting is. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster, zoals het type huis, de grootte, het bouwjaar en op gegevens van vergelijkbare huizen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie