Huis bezichtigen: 7 tips

U staat op het punt om een huis te kopen. Daarvoor moet u natuurlijk eerst een bezichtiging inplannen. Misschien is het de eerste woning die u gaat bezichtigen of is het al de zoveelste woning waar u binnenloopt. Maar waar moet u bij een bezichtiging nou precies op letten en hoe bereid u zich goed voor? Wij geven 7 tips!

 1. Maak een checklist
  Waar moet uw droomhuis aan voldoen? Dat is de belangrijkste vraag die u uzelf in het begin van de zoektocht naar een woning moet stellen. Als u een checklist heeft met de belangrijke punten, hoeft u geen tijd in bezichtigingen te steken van woning die hier toch niet aan voldoen.
 2. Kijk zelf goed rond
  Bij een bezichtiging is de verkopend makelaar altijd aanwezig. Het is belangrijk dat u zelf goed rondkijkt in het huis. De verkopend makelaar behartigt de belangen van de verkoper en wil de woning natuurlijk graag verkopen. Het is belangrijk dat u daarom zelf ook goed rond kijkt.

  Wilt u graag een objectieve blik tijdens de bezichtiging? Dan kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. Benieuwd wat een aankoopmakelaar van BMV Makelaars voor u kan betekenen? Klik hier.
 3. Foto’s maken
  Tijdens de bezichtiging krijgt u waarschijnlijk zoveel indrukken, waardoor het lastig is om alles te onthouden. Maak daarom foto’s zodat u dit op een later moment nog even terug kan kijken. Het is wel belangrijk om eerst altijd even toestemming te vragen aan de makelaar.
 4. Check de staat van de woning
  Het is altijd belangrijk om de staat van de woning goed te bekijken tijdens een bezichtiging. Kijk hierbij vooral naar de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Wanneer dit niet in goede staat is, is het goed om te bedenken dat dit extra onderhoudskosten met zich mee kan brengen.
 5. De onderzoeksplicht moet u niet vergeten!
  Vraag tijdens de bezichtiging altijd aan de makelaar of de woning gebreken heeft. Als koper heeft u een onderzoeksplicht en de verkoper een meldingsplicht. De meest voorkomende gebreken van een woning uit een bepaald bouwjaar kunt u hier vinden.
 6. Loop een rondje in de buurt
  Naast dat de woning u een fijn gevoel moet geven, is het ook belangrijk dat u zich goed voelt in de buurt. Loop daarom voor of na uw bezichtiging eens een rondje door de omgeving. Hiermee kunt u een goede indruk krijgen van de buurt. Zijn alle voorzieningen aanwezig die u belangrijk vindt? En misschien wel de belangrijkste vraag: ziet u uzelf hier elke dag thuiskomen?
 7. Stel vragen
  Deze tip klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar wordt toch nog weleens vergeten. Het is erg belangrijk om vragen te stellen tijdens de bezichtiging zodat u zoveel mogelijk informatie over de woning verzamelt, zodat u naderhand een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Checklist huis bezichtigen

Om u een handje op weg te helpen, hebben wij een volledige checklist gemaakt voor tijdens een bezichtiging. Klik hier om de checklist te bekijken!

Marc Bakker KRMT
Neem contact op met Marc

Gerelateerde artikelen over: Huis kopen

Wat zijn de 'kosten koper'?

Bij het kopen van een woning komt meer kijken dan de aankoopprijs. Zo krijgt u te maken met de kosten koper. Maar wat zijn de kosten koper precies? En wat houden deze kopsten voor de koper...

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis koop?

Een huis kopen kost geld. Als u een huis koopt, komen er naast de hypotheek verschillende kosten bij kijken. De kosten voor de aankoop van een bestaande woning kunnen onder andere bestaan uit...