Huis bezichtigen: 7 tips
U staat op het punt om een huis te kopen. Daarvoor moet u natuurlijk eerst een bezichtiging inplannen. Misschien is het de eerste woning die u gaat bezichtigen of is het al de zoveelste woning waar u binnenloopt. Maar waar moet u bij een bezichtiging nou precies op letten en hoe bereidt u zich goed voor? Hieronder volgen een aantal do's en don'ts bij het bezichtigen van een huis.
1. Maak een checklist
Waar moet uw droomhuis aan voldoen? Dat is de belangrijkste vraag die u uzelf in het begin van de zoektocht naar een woning moet stellen. Als u een checklist heeft met de belangrijke punten, hoeft u geen tijd in bezichtigingen te steken van woning die hier toch niet aan voldoen.
2. Kijk zelf goed rond
Bij een bezichtiging is de verkopend makelaar altijd aanwezig. De verkopend makelaar behartigt de belangen van de verkoper en wilt de woning natuurlijk graag verkopen. Het is belangrijk dat u daarom zelf ook goed rond kijkt. Neem goed alle details in u op.
Wilt u graag een objectieve blik tijdens de bezichtiging? Dan kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de aankoop van huizen en begeleidt u bij het gehele proces. Benieuwd wat een aankoopmakelaar van BMV Makelaars voor u kan betekenen? Wij vertellen u er graag meer over.
3. Foto’s maken
Tijdens de bezichtiging krijgt u waarschijnlijk zoveel indrukken, waardoor het lastig is om alles te onthouden. Maak daarom foto’s zodat u dit op een later moment nog even terug kan kijken. Het is wel belangrijk om eerst altijd even toestemming te vragen aan de makelaar.
4. Check de staat van de woning
Het is altijd belangrijk om de staat van de woning goed te bekijken tijdens een bezichtiging. Kijk eens naar de buitenkant van de woning, de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Wanneer dit niet in goede staat is, is het goed om te bedenken dat dit extra onderhoudskosten met zich mee kan brengen.
5. De onderzoeksplicht moet u niet vergeten!
Vraag tijdens de bezichtiging altijd aan de verkopend makelaar of de woning gebreken heeft. Als koper heeft u namelijk onderzoeksplicht en als verkoper meldingsplicht. Bekijk daarom of het huis geen gebreken heeft. Het kan lastig zijn om dit zelf te bepalen. In zo'n situatie kan een bouwkundige keuring een optie bieden. Een bouwkundige voert dan een inspectie uit van de woning en verwerkt dit in een bouwkundig rapport. Bekijk hier de meest voorkomende gebreken van een woning uit een bepaald bouwjaar.
6. Loop een rondje in de buurt
Naast dat de woning u een fijn gevoel moet geven, is het ook belangrijk dat u zich goed voelt in de buurt. Loop daarom voor of na uw bezichtiging eens een rondje door de omgeving. Hiermee kunt u een goede indruk krijgen van de buurt. Zijn alle voorzieningen aanwezig die u belangrijk vindt? Of zijn er wellicht wel zaken die u hinder geven? Misschien wel de belangrijkste vraag: ziet u uzelf hier elke dag thuiskomen?
7. Stel vragen tijdens de bezichtiging
Deze tip klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar wordt toch nog weleens vergeten. Het is erg belangrijk om vragen te stellen tijdens de bezichtiging zodat u zoveel mogelijk informatie over de woning verzamelt en u naderhand een weloverwogen beslissing kunt nemen. Vragen die u bijvoorbeeld kunt stellen zijn:
- Wat is de reden van verkoop?
- Hebben de verkopers al een nieuw huis gevonden?
- Hoelang hebben de verkopers in het huis gewoond?
- Hoeveel geïnteresseerden zijn er voor de woning?
- Bij een appartement is het goed om te vragen naar de VvE en de servicekosten.
Checklist huis bezichtigen
Om u een handje op weg te helpen, hebben wij een volledige checklist gemaakt voor tijdens een bezichtiging.