Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een huis koop?
Een huis kopen kost geld. Als u een huis koopt, komen er naast de hypotheek verschillende kosten bij kijken. De kosten voor de aankoop van een bestaande woning kunnen onder andere bestaan uit notariskosten, overdrachtsbelasting, verzekeringen en soms erfpacht. In dit artikel leest u alles over met welke kosten u te maken krijgt als u een huis gaat kopen.
Kosten huis kopen
De kosten die nodig zijn voor het vinden van een woning bestaan uit:
Eventuele makelaarskosten;
Heeft u gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar? Dan betaalt u de makelaar kosten voor de aankoopopdracht. Deze kosten kunnen per makelaar verschillen. Heeft u interesse in het inschakelen van een aankoopmakelaar in Arnhem? BMV Makelaars staat voor u klaar!Eventuele bouwkundige keuring;
Een bouwtechkundige keuring is een onafhankelijke keuring van een woning. Aan de hand van deze keuring heeft u de bouwkundige staat van de woning inzichtelijk en krijgt u inzicht in de kosten om het huis in gode staat te brengen.- Eventuele taxatiekosten.
In de meeste gevallen is een taxatierapport verplicht wanneer u een huis koopt. Voor uw hypotheekaanvraag heeft u namelijk een gevalideerde taxatie nodig. Met een gevalideerde taxatie heeft de bank of geldverstrekker inzicht in de waarde van uw woning en kan op basis hiervan de hoogte van de lening inschatten. Op zoek naar een taxateur in Arnhem of omgeving? Vraag hier u taxatie van uw woning aan.
Kosten koper
De hoogte van de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning, zijn voor een deel afhankelijk van de koopsom. Wanneer u een woning koopt, betaalt u 'kosten koper'. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van uw woning en zijn voor eigen rekening. Onder de kosten koper (k.k.) valt de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Ik wil meer lezen over de 'kosten koper'.
Overige kosten huis kopen
Financieringskosten koophuis
Wanneer u een hypotheek afsluit, betaalt u eenmalig:
- kosten voor financieel advies (advieskosten);
- kosten voor het afsluiten van de hypotheek (bemiddelingskosten);
- en betaalt u de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte.
Verzekeringen
Wanneer u een woning koopt, eist een hypotheekaanbieder over het algemeen dat u een opstalverzekering afsluit tegen schade. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld brand, storm en/of inbraak zijn. Het gaat hierbij om schade aan de woning zelf en niet om de inboedel.
Erfpacht
In sommige gemeenten is het nodig om na het kopen van een woning erfpacht te betalen. Erfpacht houdt in dat uw gemeente de grond waar het huis op staat niet verkoopt. De grond wordt door de gemeente in bruikleen aan u gegeven. U krijgt als koper hiermee het gebruiksrecht. Daarvoor betaalt u een vergoeding, de canon, aan de eigenaar.
Onroerendezaakbelasting (OZB)
Als woningeigenaar dient u elk jaar Onroerendezaakbelasting (OZB) te betalen aan uw gemeente. Uw gemeente bepaalt het tarief. De hoogte van de onroerendezaakbelasting is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. De gemeente stelt de hoogte van de OZB jaarlijks zelf vast. Hierdoor verschillen de kosten per gemeente.
Kosten VvE
Wanneer u een woning koopt die onderdeel is van een VvE (Vereniging van Eigenaren), betaalt u de VvE maandelijks of jaarlijks een bedrag voor het (groot) onderhoud van het appartementencomplex en de servicekosten. De VvE moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.