Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024

Geschreven door Bas Bosman op 20 oktober 2023

Verwachting huurindexatie 2024
In december worden de maximale huurverhogingspercentages definitief vastgesteld en bekendgemaakt, maar de verwachting is dat de sociale huren vanaf 1 juli 2024 met 5,3 procent stijgen. Voor de vrije sector verwacht men een stijging van maximaal 4,9 procent. De stijging van de sociale huren zijn gebaseerd op loonstijgingen -0,5% en de vrijesectorprijzen zijn gebaseerd op het inflatiecijfer.
Bovengenoemde stijgingspercentages zijn een indicatie. Het tijdvak waarover de gemiddelde inflatie en loonontwikkeling wordt berekend, is van december 2022 tot eind november 2023. In december 2023 worden de maximale huurverhogingspercentages definitief vastgesteld en gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verwachting verhoging liberalisatiegrens
Op dit moment bedraagt de liberalisatiegrens 142 punten, met een bijbehorende huurprijs van €808,06. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze liberalisatiegrens mogelijk verhoogd naar 187 punten, met een bijbehorende huurprijs van naar verwachting circa €1.100,-. Deze nieuwe liberalisatiegrens geldt enkel voor contracten met een ingangsdatum vanaf 1 januari 2024.
Naast de verhoging van de liberalisatiegrens, wordt ook de WWS-puntentelling vernieuwd. De twee belangrijkste veranderingen zijn de waarderingen voor het energielabel en het hebben van een privé buitenruimte. In 2024 krijgen energiezuinige woningen extra punten, woningen met een laag energielabel krijgen minder punten t.o.v. 2023.
Status: dit voorstel ligt bij de Raad van State, waarna de tweede en eerste kamer hierover moeten stemmen. Het is de vraag of 1 januari 2024 wordt gehaald.

Einde tijdelijke huurovereenkomsten
Vanaf 1 januari 2024 is het zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten voor zelfstandige woonruimten. In enkele uitzonderingsgevallen kan sporadisch nog een contract voor bepaalde tijd worden afgesloten, denkend hierbij aan een woningeigenaar die tijdelijk naar het buitenland verhuisd i.v.m. werk of studie.
Bestaande tijdelijke huurovereenkomsten met een ingangsdatum vóór 1 januari 2024, worden gerespecteerd.
Status: wetsvoorstel ligt bij de tweede kamer. Het is waarschijnlijk dat dit wordt doorgevoerd.

Benieuwd naar de gevolgen voor uw huurportefeuille? Neem contact op met onze adviseur Bas Bosman via 06-83163420 of bosman@bmvmakelaars.nl.

Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024
Bas Bosman
Neem contact op met Bas

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht