Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Geschreven door Maarten Muller RM RT MRICS op 21 augustus 2023

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder gedaald en zien we een toename van het aantal starters op de woningmarkt. Nadat deze groep in de afgelopen jaren flink in de knel zat in de oververhitte woningmarkt grijpen zij nu hun kans. In de gemeente Arnhem is bijvoorbeeld meer dan 50% van de kopers een starter, in Nijmegen ligt dit percentage zelfs op 60%; het één na hoogste percentage voor heel Nederland.

In de gemeente Arnhem is sprake van een gespannen woningmarkt. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2023 staan nog 575 woningen in aanbod, dit is een toename van 36% op jaarbasis. Het aanbod bestaat voor 40% uit meergezinswoningen en maar liefst 27% betreft nieuwbouw. In het aantal verkopen is een daling zichtbaar. In dit kwartaal zijn 434 woningen verkocht, een negatief verschil van 12% ten opzichte van een jaar geleden. Tussen deze verkopen zitten 199 meergezinswoningen. De verhouding tussen het aantal woningen in aanbod en het aantal verkopen, oftewel de marktratio, komt uit op 77%, wat inhoudt dat er sprake is van een verkopersmarkt. Dit betekent een voor verkopers gunstige situatie met veel vraag en daardoor hoge prijzen, woningzoekers ondervinden hier echter de nadelen van. In Arnhem is sprake van een gemiddelde marktdruk.Arnhem kent een afname van 3% ten opzichte van een jaar geleden waarbij de woningprijzen in het tweede kwartaal van 2023 uitkomen op een mediane verkoopprijs van € 385.500, per vierkante meter komt dit uit op € 3.450. De meterprijs van een appartement komt uit op € 3.510, terwijl een eengezinswoning € 3.390 per vierkante meter kost.

Voor de gemeente Ede zien we een zelfde beeld waarbij het aanbod voor maar liefst 43% uit nieuwbouw bestaat. De marktratio ligt op 62%, wat inhoudt dat er ook hier sprake is van een verkopersmarkt. In Ede is er echter sprake van een marktdruk die onder het gemiddelde ligt ten opzichte van de landelijke marktratio van 77%.

De gemeente kent een daling van de woningprijzen van 6% ten opzichte van een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2023 bedraagt de mediane verkoopprijs € 426.000, per vierkante meter komt dit uit op € 3.770. Het prijsniveau ligt hierdoor € 60 onder het landelijke gemiddelde. Tussen de verschillende woningtypen bestaat een beperkt prijsverschil; de meterprijs van een eengezinswoning komt namelijk uit op € 3.850, terwijl een meergezinswoning € 3.730 per vierkante meter kost.

BMV Makelaars ziet een toenemende dynamiek in de woningmarkt met name in de bestaande voorraad. Ook de nieuwbouwmarkt lijkt zich licht te herstellen na een lastig jaar maar het nieuwbouwaanbod zakt verder terug ondanks de grote vraag. Dit door de al langer bekende problemen als gestegen bouwkosten, tekort aan personeel, stikstofproblematiek en lange vergunningstrajecten. Ook de val van Rutte IV helpt niet mee waardoor het is uitgesloten dat de nieuwbouwproductie fors zal toenemen de komende twee jaar.

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans
Maarten Muller RM RT MRICS
Neem contact op met Maarten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht