Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting, hoe zit dat?

Geschreven door Erwin Broersma RM RT op 21 april 2021

Als starter hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo hangt de vrijstelling af van je leeftijd én sinds 1 april 2021 ook van de koopsom van je woning. Heb je al een koopwoning, maar voldoe je verder aan alle voorwaarden? Dan hoef je misschien toch geen overdrachtsbelasting te betalen voor je volgende huis.

Wanneer kun je een startersvrijstelling krijgen?

 • Je bent op het moment van de koop nog geen 35 jaar oud;
 • Je gaat zelf wonen in het huis dat je koopt;
 • Je hebt nog niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.

  De totale koopsom, inclusief de tuin, schuur en garage, is niet hoger dan € 400.000.

  Is de koopsom bijvoorbeeld € 410.000, dan betaal je helaas over het gehele bedrag overdrachtsbelasting en dus niet alleen over de € 10.000 boven het maximale aankoopbedrag.

  De naam ‘startersvrijstelling’ is een breed begrip. Zo kun je ook een beroep doen op deze regeling als je een doorstromer bent en dus al een woning bezit. Zolang je maar aan alle voorwaarden voldoet en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, want dat kan maar één keer.

  Als een van jullie 35+ is
  Wat als je samen een woning koopt onder de € 400.000, maar slechts een van jullie kan aanspraak maken op de startersvrijstelling? Bijvoorbeeld omdat jij al ouder bent dan 35 en je partner niet? Je betaalt ieder over je eigen deel van het huis overdrachtsbelasting. Worden jullie ieder voor de helft eigenaar, dan betaalt dus alleen degene die ouder is dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over zijn of haar helft.

  Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting, hoe zit dat?
  Erwin Broersma RM RT
  Neem contact op met Erwin

  Interessant nieuws

  Bekijk overzicht
  Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

  Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

  Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
  Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

  Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

  Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
  Bekijk overzicht