Starters betalen vanaf januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer

Geschreven door Erwin Broersma RM RT op 1 september 2020

Vanaf 1 januari 2021 zullen eerste huizenkopers geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Volgens Haagse bronnen zal het kabinet dit op Prinsjesdag bekend maken. Op dit moment betaalt u bij het kopen van een huis twee procent overdrachtsbelasting. Bent u tussen de 18 en 35 jaar oud en gaat u uw eerste huis aankopen? Dan komt deze belasting volgend jaar voor u te vervallen. Dat kan al snel duizenden euro's schelen.

BRON: De Hypotheker

Wat is overdrachtsbelasting?

In Nederland betaalt u overdrachtsbelasting als u een huis koopt of een ander pand. Ook betaalt u overdrachtsbelasting over de rechten op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht. Overdrachtsbelasting betaalt u bij de notaris op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. In de meeste gevallen betaalt de koper de overdrachtskosten over een bestaande woning, ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de aankoopwaarde voor bestaande woningen. De hoogte wordt bepaald door de woningwaarde op het moment van verkrijging. Dit houdt in dat de overdrachtsbelasting berekend wordt over de reële koopsom.

Rekenvoorbeeld overdrachtsbelasting

Stel, u koopt een huis van € 250.000. Daarover betaalt u op dit moment twee procent overdrachtsbelasting, oftewel € 5.000. Omdat u maar 100 procent van de woningwaarde kunt financieren met een hypotheek, moet u nog die € 6.000 uit eigen zak betalen. Wanneer u in 2021 een eerste huis koopt, levert u dat in dit voorbeeld een besparing van € 5.000 op. De bedoeling is dat dit een eerste woning voor starters bereikbaarder zal maken.

Beleggers gaan meer betalen

Tevens wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van twee naar acht procent, omdat beleggers op dit moment kansen voor starters ontnemen door huizen op te kopen en duur te verhuren. Beleggers gaan dan bij een pand van drie ton € 24.000 belasting betalen in plaats van € 6.000. In de praktijk betekent dit echter ook dat mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen, meer belasting zullen moeten betalen.

Een betere positie voor de starter?

Of de maatregelen uiteindelijk gaan zorgen voor een betere positie van de starter op de woningmarkt, is nog de vraag. Er is nog steeds een woningtekort: er zijn te weinig betaalbare woningen voor starters op de markt. Dat probleem zal niet worden opgelost door deze maatregel. Ook is er de kans dat de huizenprijzen nog harder gaan stijgen dan ze al doen, vanwege een toenemende concurrentie onder de starters.


Starters betalen vanaf januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer
Erwin Broersma RM RT
Neem contact op met Erwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht