Drukkerij aan Rietgrachtstraat in Spijkerkwartier maakt plaats voor woningbouw

Geschreven door Maarten Muller op 24 juni 2021

Aan de Rietgrachtstraat 32 in Arnhem, waar Spijkerkwartier en centrum elkaar ontmoeten, op drie minuten lopen van schouwburg en Musis Sacrum, ligt een prachtige locatie, die uitermate geschikt is voor herstructurering. Hendriks Projectontwikkeling heeft de locatie gekocht. Het gaat om een perceel van ca. 5.000 m² waar nu nog een drukkerij gevestigd is.

Hoe het begon

Martijn Bax, adjunct-directeur Projectontwikkeling: “Als kleine jongen liep ik altijd vanaf de bushalte naar school via het pleintje aan de Rietgrachtstraat. Toen al viel het pleintje me op en vond ik het een bijzondere plek. Twee jaar geleden, een wat grotere jongen, kwam ik weer over het pleintje en heb meteen de stoute schoenen aangetrokken. Martin, de eigenaar, zat natuurlijk niet te wachten op een volgende ontwikkelaar, maar ik heb beloofd hem te verrassen. Dat heb ik gedaan en we raakten in gesprek. Hij heeft mij deelgenoot gemaakt van de historie en zijn eigen ondernemersleven op deze locatie. Er is een bijzondere klik ontstaan en ik heb uiteindelijk de locatie voor Hendriks mogen kopen. Nu mogen wij gaan toevoegen aan het verhaal van deze plek.”

Vroegere tijden

Op de locatie heeft vroeger de Oosterkerk gestaan. Tijdens de oorlog werd er flink gevochten en gebombardeerd. De kerk bleef overeind en na de oorlog begon een Citroën garage in de kerk met onderhoud van auto’s. De zaken gingen goed en er werd een showroom, benzinepomp en villa gebouwd. Jaren later ging het autobedrijf failliet. Dat betekende de komst van de drukkerij. Na zijn pensionering heeft Martin de drukkerij verkocht en het pand gehouden. En nu is Hendriks Projectontwikkeling dus eigenaar van deze fraaie locatie in het Spijkerkwartier.

Omdat de locatie middenin het Spijkerkwartier ligt, lijkt het ons goed om als goede buur eerst ‘op de koffie’ te gaan, voordat we een plan maken. Een verkennend gesprek met een willekeurige kopgroep van bewoners en wijkraad heeft inmiddels plaatsgevonden. Op basis van hun adviezen zoeken wij binnenkort gestructureerd de dialoog met ‘de buren’. Onder ‘buren’ verstaan we niet alleen omwonenden, wijkraad, lokale ondernemers, omliggende vastgoedeigenaren, maar ook gemeenteraad en college.

Martijn Bax: “Wij kijken er naar uit het traject te starten. Wij zijn benieuwd naar de ideeën van onze buren. En we weten natuurlijk niet wat we tegen komen en of we daar iets mee kunnen: best spannend! In Hoogte2 Architecten hebben we in ieder geval een partij betrokken die goed bekend is met de buurt. Onze doelstelling is helder: op enig moment een project richting de gemeenteraad brengen dat een zo breed en groot mogelijk draagvlak kent. Dat is waar we voor gaan.”

Drukkerij aan Rietgrachtstraat in Spijkerkwartier maakt plaats voor woningbouw
Maarten Muller
Neem contact op met Maarten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder...
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie