De belangrijkste veranderingen in 2021 op een rij!

Geschreven door Erwin Broersma op 27 januari 2021

Misschien is 2021 wel hét jaar om een nieuwe stap in uw wooncarrière te maken. Het nieuwe jaar begint met een aantal gunstige ontwikkelingen waar u voordeel van kan hebben in uw zoektocht naar een nieuwe woning. Denk hierbij aan verhoging kostengrens NHG, vrijstelling overdrachtsbelasting starters etc. U leest de belangrijkste veranderingen van begin 2021 in dit artikel.

Kostengrens NHG verhoogd naar € 325.000

Een hypotheek kan worden afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan tot een bepaald bedrag, die ook wel de kostengrens of NHG-grens wordt genoemd. Sluit u een NHG-hypotheek af, dan leent u veilig. Als u uw huis voor minder verkoopt dan nodig is om uw hypotheek af te lossen, dan kan de NHG u deze restschuld kwijtschelden. De NHG-kostengrens is per 1 januari 2021 gestegen van € 310.000 naar € 325.000. De verhoging van de kostengrens is van positieve invloed op de woningmarkt. Door het aanpassen van de kostengrens wordt de woningmarkt toegankelijker voor consumenten met lage- en middeninkomens. Dit draagt bij aan een stabielere woningmarkt. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020. Door het aanpassen van de kostengrens komen er meerdere woningen binnen handbereik van een NHG-financiering met een lage rente.

Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer

De huidige woningmarkt is uitdagend voor starters. Het kabinet wilt het speelveld voor huizenkopers rechttrekken. Voor huizenkopers onder de 35 jaar vervalt vanaf 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting van 2% over de aankoopsom. Vanaf april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Dit geldt dus niet alleen voor starters, maar ook eenmalig voor andere huizenkopers tot 35 jaar. Zo bespaart u dus al duizenden euro’s op uw aankoop.

Belangrijk hierbij is dat de regeling alleen geldt voor mensen die zelf het aangekochte huis gaan bewonen. Beleggers betalen hierdoor juist meer overdrachtsbelasting (8%). Dit zorgt ervoor dat er meer kansen ontstaan voor starters op de woningmarkt in 2021.

Schenkvrijstellingen omhoog

De jaarlijkse belastingvrijstelling voor een schenking door ouders aan kinderen is voor 2021 eenmalig verhoogd. De vrijstelling was in 2020 €5.515 en is voor 2021 eenmalig verhoogd naar €6.604.

Uw studieschuld weegt minder zwaar mee

Een opgelopen studieschuld heeft effect op het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen. Hierdoor belemmert een studieschulden vele woningzoekende hun mogelijkheden op de woningmarkt. Tot op heden rekenen geldverstrekken met een vaste wegingsfactor om het maximale hypotheekbedrag voor u te bepalen. Vanaf 2021 wordt er gerekend op basis van de gemiddelde rente over uw studieschuld. Dit kan gunstig uitpakken in combinatie met een lage rentestand. Starters (en doorstromers) met een studieschuld zullen dus meer kunnen lenen.

Meer belastingvrij sparen

Het bedrag waarover u belastingvrij kunt sparen stijgt in 2021. Nu betaalt u belasting bij een vermogen vanaf € 30.846,- (per belastingplichtige). In 2021 gaat u pas belasting betalen bij een vermogen groter dan € 50.000,-. Dit geldt niet alleen voor spaargeld, maar onder andere ook voor geld op een beleggingsrekening of belegd vermogen in aandelen of in andere zaken.

Is het nieuwe jaar hét jaar voor u om een nieuwe stap te maken in uw wooncarrière? Onze woningmakelaars geven u graag informatie over welke regelingen hier wellicht op een positieve wijze voor u aan bij kunnen dragen.

Datum plaatsing: 27 januari 2021

De belangrijkste veranderingen in 2021 op een rij!
Erwin Broersma
Neem contact op met Erwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder...
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie