Boete bij ontbreken energielabel fors verhoogd

Geschreven door Maarten Muller op 26 november 2021

Wanneer u als woningverkoper bij de overdracht geen definitief energielabel kunt overhandigen, krijgt u een boete van 435 euro. Deze boete is begin deze maand fors verhoogd. Tot 1 november was deze boete namelijk nog 170 euro. De verhoging van de boete bij het ontbreken van het energielabel is gemeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de organisatie die verantwoordelijk is voor het toezicht en de handhaving.

Definitief energielabel

Huiseigenaren die hun woning verkopen zijn verplicht om een definitief energielabel te hebben. Een energielabel geeft met klassen (A++++ tot G) aan hoe energiezuinig een woning is. Bij de verkoop van uw huis dient u dit energielabel te overhandigen aan de koper. Als verkoper bent u dus verantwoordelijk voor het hebben van een energielabel. Sinds begin dit jaar zijn er al eerder veranderingen opgetreden op het gebied van het energielabel en is het niet meer mogelijk om het energielabel online te bestellen. Voor het krijgen van een energielabel dient u een energie-inspecteur in te schakelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kosten voor het aanvragen van een energielabel ook al fors zijn gestegen.

Verhoogde boete

Zonder geldig energielabel, loopt u vanaf begin deze maand het risico om een boete van 435 euro te krijgen van de ILT. De boete is fors verhoogd, omdat de prijs van het energielabel begin dit jaar ook al is gestegen. Volgens de toezichthouder wordt hiermee een afschrikkende werking verhoogd.

Boete bij ontbreken energielabel fors verhoogd
Maarten Muller
Neem contact op met Maarten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woonvisie Arnhem

Woonvisie Arnhem

ARNHEM - Onlangs is het ontwerp van de...
Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024

Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024

Verwachting huurindexatie 2024 In december worden de maximale huurverhogingspercentages definitief vastgesteld en bekendgemaakt, maar de verwachting is dat...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie