Wat betekent 'verkocht onder voorbehoud'?

Wanneer u op zoek bent naar een woning, ziet u vast weleens op Funda ‘verkocht onder voorbehoud’ bij een woning voorbijkomen. Maar wat betekent verkocht onderhoud precies? En wanneer is een woning verkocht onder voorbehoud en wat betekent dat voor u als woningzoeker?

Verkocht onder voorbehoud

Verkocht onder voorbehoud betekent dat het (voorlopige) koopcontract is getekend door de koper en verkoper, maar dat de koop nog niet definitief is. Vaak zijn er bepaalde financiële voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de koop van een woning definitief te maken. Na ondertekening van het koopcontract heeft de koper een wettelijke bedenktijd van 3 dagen, Binnen deze 3 dagen kan een koper kosteloos van de koop afzien.

Financiering

In de meeste gevallen kan een koopcontract ontbonden worden op basis van financiële voorwaarden. Dit wordt ook wel het financieringsvoorbehoud genoemd. Wanneer u gaat bieden op een woning onder voorbehoud van financiering en u de financiering tot een bepaald bedrag (meestal de gehele koopsom) niet rond krijgt binnen een bepaalde periode, kunt u van de koop afzien.

Wanneer u op het punt staat om een woning te kopen, is het ook mogelijk om een bod te doen zonder voorbehoud van financiering. Zo vergroot u uw kansen als koper, omdat u een aantrekkelijkere kandidaat bent voor de verkoper. Lees hier alles over het bieden zonder voorbehoud van financiering.

Hoe lang is een woning verkocht onder voorbehoud?

Vaak is een woning zes weken verkocht onder voorbehoud. Gebruikelijk is namelijk een financieringsvoorbehoud van zes weken, maar een kortere of langere termijn is ook mogelijk. In deze periode heeft de koper de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Het kan echter voorkomen dat dit niet lukt. De ontbindende voorwaarden in het contract zijn voor de koper een vangnet wanneer het niet lukt om de koop van de woning rond te krijgen.

Waar moet u als woningzoeker bij ‘verkocht onder voorbehoud’ rekening mee houden?

Stel dat u uw droomhuis tegenkomt en dat er al bij stat dat deze verkocht onder voorbehoud, dan kunt u nog steeds laten weten dat u interesse heeft in de woning. Vaak worden uw gegevens opgeslagen, zodat wanneer de koop van de woning niet doorgaat er contact met u wordt opgenomen en u de woning alsnog kunt bezichtigen.

Het kan ook voorkomen dat de woning van ‘verkocht onder voorbehoud’ dan ‘verkocht’ gaat. Dan is de woning definitief verkocht en kunnen we u helpen met het vinden van een andere woning. Bij het kopen van een woning komt veel kijken en doet u niet dagelijks. Wij wel! Onze aankoopmakelaars nemen graag uw zorgen uit handen en adviseren u graag om van u de beste koper te maken. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Maak vrijblijvend kennis met onze aankoopmakelaars.

Maak kennis met onze aankoopmakelaars

Erwin Broersma RM RT
Neem contact op met Erwin

Gerelateerde artikelen over: Huis verkopen

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Huizen in uw omgeving worden snel verkocht. Het lijkt soms zelfs alsof dit bijna vanzelf gaat. De vraag waarom u een verkoopmakelaar in zou moeten schakelen voor de verkoop van uw woning spookt...

Hoe ziet het verkoopproces van mijn huis eruit?

U heeft de knoop doorgehakt: u wilt graag verhuizen. Van het vinden van een verkoopmakelaar tot de daadwerkelijke oplevering van uw huis. Het verkopen van uw woning is niet niks en er is veel om...