Wat betekent 'vrij op naam'?

Wanneer u op zoek gaat naar woningen op huizensites, ziet u wellicht weleens v.o.n. achter de koopprijs staan. Maar wat betekent deze afkorting? Het betekent Vrij Op Naam en komt voor bij nieuwbouwwoningen.

Vrij op naam

Wanneer u een woning koopt, komen hier altijd extra kosten bij kijken wanneer er achter de koopprijs koste koper (k.k.) staan. Nieuwbouwwoningen worden echter bijna altijd vrij op naam verkocht. Dit betekent dat u alleen de prijs van de woning betaalt en daar geen overdrachtsbelasting over hoeft te betalen. U bent namelijk de eerste bewoner van de woning en het huis heeft nog geen eigenaar gehad, dus hoeft de woning ook niet overgedragen te worden.

Bijkomende kosten

U vraagt zichzelf nu dan misschien wel af of er helemaal geen bijkomende kosten zijn. Dat is wel het geval. Meestal heeft u alsnog eigen spaargeld nodig wanneer u een huis vrij op naam koopt. Naast het afsluiten van uw hypotheek, zult ook moeten betalen voor de makelaar, taxatie, notaris en voor hypotheekadvies- en bemiddeling. Omdat u maximaal 100% van de woningwaarde als hypotheek kunt opnement, is het nodig om eigen geld in te brengen voor de overige kosten.

Joost Bleijenberg
Neem contact op met Joost

Gerelateerde artikelen over: Nieuwbouw kopen

Hypotheek nieuwbouw: hoe werkt dat?

Heeft u altijd al de wens gehad om een nieuwbouwwoning te kopen? Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog? Of heeft u zojuist een nieuwbouwwoning gekocht? Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning...

Koop-/aannemingsovereenkomst: waar moet ik op letten?

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft een aantal voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Zo...

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie