Koop-/aannemingsovereenkomst: waar moet ik op letten?

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft een aantal voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Zo heeft u een gloednieuwe woning die u volledig naar wens kunt indelen en komen er ook een aantal financiële voordelen bij kijken, zoals geen kosten koper en minder onderhoudskosten. Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. In dit blog leeft u waar u vooral op moet letten bij de aankoop van een nieuwbouwhuis. Zo bent u goed voorbereid!

Koop-/aannemingsovereenkomst

In de koop-/aannemingsovereenkomst staan alle afspraken tussen de koper en de projectontwikkelaar en/of aannemer vermeld. Het is een combinatie van een koopcontract voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw. Niet altijd zijn de overeenkomsten gecombineerd. Het kan ook zijn dat u twee losse contracten dient te tekenen.

In de koop-aannemingsovereenkomst staan de volgende zaken:

  • Financiële zaken;
  • De bouw, het aantal werkbare dagen en de oplevering;
  • De garantie- en waarborg;
  • En de ontbindende voorwaarden.

Maar waar moet u precies op letten bij de koop-aannemingsovereenkomst van een nieuwbouwwoning? Onderstaand hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Contractstukken
Bekijk de contractstukken altijd kritisch. In deze stukken staat namelijk precies wat u krijgt; een omschrijving van wat u gaat kopen. Wanneer u denkt dat de contractstukken niet uitgebreid of specifiek genoeg zijn, kunt u altijd aan de aannemer vragen om deze te laten aanscherpen.

Meerwerk en minderwerk nieuwbouw
Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, krijgt u te maken met een standaard indeling. Nieuwbouwwoningen worden namelijk opgeleverd aan de hand van een standaard bouwplan. De kans is groot dat u hier veranderingen in aan wilt brengen, zoals een uitbouw of het verplaatsen van de afvoeren. Dit valt onder meerwerk en brengt extra kosten met zich mee. Alles wat u extra laat doen, heet nieuwbouw meerwerk.

Het is niet zomaar mogelijk om alles aan te laten passen. Het meerwerk dat u kunt laten doen moet op de meerwerklijst staan. Dit is een uitgebreide lijst met alles wat u extra kunt laten doen en bijbehorende kosten. Voor u als koper is het handig als u de meewerklijst al kunt bekijken voordat u de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Zo heeft u vooraf inzicht in de kosten en kunt u mogelijk nog onderhandelen over de prijzen. Staat iets niet op de lijst? Dan kunt u het natuurlijk altijd bij de aannemer vragen of het toch mogelijk is.

Wilt u juist iets niet erin hebben wat wel in het standaard bouwplan staat? Dan spreken we over minderwerk. Wanneer u bijvoorbeeld de keuken of de badkamer helemaal anders wilt, geeft u dit aan bij de aannemer. U krijgt dan een vergoeding, omdat de aannemer simpelweg minder aan uw woning hoeft te doe.

Afwijkende bepalingen
Afwijkende en/of aanvullende bepalingen staan altijd onderdaan de overeenkomst vermeld. Dit kan je vergelijken met de kleine lettertjes. Check deze bepalingen goed om te kijken of deze niet nadelig zijn voor u.

Garantie- en waarborgregelingen
Het is belangrijk dat u checkt bij welke instantie uw projectontwikkelaar of aannemer is aangesloten. Want wat gebeurt er met de bouw van uw huis mocht de aannemer onverhoopt failliet gaan? Goede garantie- en waarborgregelingen zijn die van SWK, Woningborg en Bouwgarant. Wanneer u het waarborgcertificaat hebt ontvangen, bent u beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van uw aannemer tijdens de bouw. Daarnaast heeft u de zekerheid dat gebreken die na de oplevering worden ontdekt, ook worden hersteld. Zorg ervoor dat u dit certificaat ontvangt vóór de overdracht van de grond bij de notaris.

Ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat u door bepaalde omstandigheden en binnen een bepaalde termijn van de koop van uw nieuwbouwwoning af kunt zien. De ontbindende voorwaarden zijn dus ontzettend belangrijk als u een huis koopt, of het nu bestaande bouw of nieuwbouw is. Wanneer u de koop-/aannemingsovereenkomst tekent, krijgt u drie tot zeven dagen bedenktijd. Binnen deze tijd is het niet mogelijk om te kijken of u de hypotheek wel rond krijgt.

Wanneer u een nieuwbouwhuis koopt, is het altijd verstandig om in de koop-/aannemingsovereenkomst een ontbindende voorwaarde op te nemen voor het niet rondkrijgen van de financiering.

Opschortende voorwaarden
De koop-/aannemingsovereenkomst gaat pas in als aan de opschortende voorwaarden is voldaan. Bij nieuwbouwprojecten moet er bijvoorbeeld meestal een minimum aantal huizen verkocht zijn, voordat begonnen wordt met de bouw. In dit geval is het minimum verkochte huizen de opschortende voorwaarde.

Bouwtijd
De bouwtijd is iets anders dan de prognose die de makelaar heeft gesteld. In de overeenkomst dient altijd een duidelijke afspraak te staan over hoe lang het allemaal gaat duren met de bouw. De contractueel vastgelegde bouwtijd is een harde eis waar de aannemer zich aan dient te houden.

Een nieuwbouwwoning op het oog?

Nu heeft u een overzicht waar u allemaal op moet letten bij een koop-/aannemingsovereenkomst. Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog of bent u van plan nieuwbouw te gaan kopen? Dan is het natuurlijk fijn als u uw hypotheek al goed op orde hebt. Onze onafhankelijke hypotheekexperts begeleiden u hier graag in. Ze kijken mee met uw persoonlijke situatie en brengen uw financiële mogelijkheden in kaart.

Vrijblijvende afspraak inplannen

Maarten Muller RM RT MRICS
Neem contact op met Maarten

Gerelateerde artikelen over: Nieuwbouw kopen

Hypotheek nieuwbouw: hoe werkt dat?

Heeft u altijd al de wens gehad om een nieuwbouwwoning te kopen? Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog? Of heeft u zojuist een nieuwbouwwoning gekocht? Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning...

Wat betekent 'vrij op naam'?

Wanneer u op zoek gaat naar woningen op huizensites, ziet u wellicht weleens v.o.n. achter de koopprijs staan. Maar wat betekent deze afkorting? Het betekent Vrij Op Naam en komt voor bij...