WWS-puntenhuur en taxaties

Geschreven door Martijn Kerkmeer op 30 juni 2020

Verhuurt u woningen? Dan heeft u wellicht wel eens te maken gehad met de huurcommissie. Of wellicht heeft u er wel eens over gehoord.

De huurcommissie is een landelijk orgaan en helpt huurders en verhuurders door o.a. voorlichting te geven, onderzoek te doen, te bemiddelen bij een huurconflict of indien nodig, een uitspraak te doen over het huurconflict dat tevens bindend is. Iedereen die een zelfstandige woonruimte, kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats huurt, kan gebruik maken van de huurcommissie.

De huurcommissie is misschien nog wel het meest bekend om de WWS-puntentelling.

Het WWS-puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer, welke gekoppeld is aan een maximaal redelijke huurprijs. De volgende onderdelen tellen o.a. mee bij het berekenen van de punten:

  • Oppervlakte van vertrekken;
  • Verwarmde vertrekken;
  • Centrale verwarming, gaskachels of aansluitmogelijkheden hiervoor;
  • Buitenruimte;
  • Energieprestatie;
  • WOZ-waarde;
  • Renovatie;
  • Monumentale status.

Extra voorzieningen leveren ook extra punten op. Denkt u daarbij aan thermostatische regelknoppen op de CV-radiatoren, een privé- of gemeenschappelijke buitenruimte, een privé- of gemeenschappelijke fietsenberging, luxe uitvoering en extra voorzieningen keuken en sanitair.

Het puntensysteem bepaalt op deze wijze de maximaal redelijke huurprijs voor sociale-huurwoningen.

De sociale huurprijsgrens ligt voor 2020 op een maximaal redelijke huurprijs van € 737,17 per maand “kale huur”, ook wel de liberalisatiegrens genoemd. Huurwoningen met een maximaal redelijke huurprijs van boven de liberalisatiegrens, vallen in de “vrije sector” en hier is het puntensysteem niet van toepassing.

Waarom is dit voor u als belegger en voor ons als taxateur van belang?

Huurders kunnen de huurprijs laten toetsen. Dit betekent dat zij het aantal punten van het gehuurde kunnen laten berekenen en bekijken of de maximaal redelijke huurprijs die hieruit komt, overeen komt met de huurprijs die ze aan u betalen.

Voor verhuurde wooneenheden die conform het puntensysteem niet boven liberalisatiegrens uitkomen is deze maximaal redelijk huur leidend voor de geldverstrekker en de taxateur om als markthuurprijs te hanteren.

Dit uitgangspunt komt voort uit het feit dat huurders, gedurende de eerste zes maanden na huuringangsdatum, het recht hebben om te reclameren bij de huurcommissie indien er sprake is van een te hoge huurprijs.

Indien de eerste zes maanden zijn verstreken heeft de huurder geen recht meer om te reclameren bij de huurcommissie. In dit geval zal voor de taxateur de maximaal redelijk huur nog steeds leidend zijn, maar heeft deze de mogelijkheid om na inschatting van een resterende huurperiode, het verschil tussen de contracthuur en de maximaal redelijke huur in een positieve kapitaalscorrectie te verwerken.

Uitspraken van de huurcommissie zijn voor beide partijen bindend. Wanneer er sprake is van een te hoge contracthuur kan voor u als verhuurder vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld het aanpassen van de huurprijs en restitutie van de teveel betaalde huur aan de huurder.

BMV Consultancy, Research & Taxaties heeft hier in de praktijk dagelijks mee te maken. Indien u als belegger of eigenaar van verhuurde woonruimte advies wil over de werking en invloed van de WWS-puntensysteem of maximaal redelijke huurprijs op een taxatie, informeren wij u graag.

Taxateur

Taxatie nodig of vrijblijvend brainstormen over de mogelijkheden van uw vastgoed? Neem contact met ons op!

WWS-puntenhuur en taxaties
Martijn Kerkmeer
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Actualiteiten huurwetgeving 2024

Actualiteiten huurwetgeving 2024

Maximale huurindexatie per 1 juli 2024 De Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten is in 2021 ingevoerd en loopt per 1 mei aanstaande af. Het...
BMV Makelaars eerste makelaar in Nederland met een maatwerk ChatGPT Bot!

BMV Makelaars eerste makelaar in Nederland met een maatwerk ChatGPT Bot!

ARNHEM / EDE - BMV Makelaars, partner in Dynamis, kondigt de lancering aan van een maatwerk ChatGPT Bot op haar website. Hiermee is BMV Makelaars de eerste makelaar...
Bekijk overzicht