Actualiteiten huurwetgeving 2024

Geschreven door Bas Bosman op 17 april 2024

Maximale huurindexatie per 1 juli 2024
De Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurcontracten is in 2021 ingevoerd en loopt per 1 mei aanstaande af. Het wetsvoorstel om deze wet te verlengen tot 1 mei 2027 is afgelopen dagen aangenomen, waarmee de maximale huurverhoging in de vrije sector vanaf 1 mei 2024 is bepaald op 5,5%. Voor sociale huurwoningen is deze maximale huurverhoging eerder al bepaald op 5,8%.

Wijziging puntentabel WWS
Jaarlijks wordt per 1 juli de puntentabel van de huurcommissie geïndexeerd. De belangrijkste grens, is het aantal punten waarmee een woning geliberaliseerd verhuurd kan worden. Tot 1 juli 2024 zijn daarvoor 148 punten nodig. Per 1 juli 2024 zijn 143 punten nodig om geliberaliseerd te verhuren.
Naast de reguliere jaarlijkse indexatie van de puntentabel, is de intentie van de minister om een geheel nieuwe puntentelling in te voeren. De twee belangrijkste veranderingen zijn de waardering voor het energielabel en het hebben van een privé buitenruimte. Deze week wordt hierover gestemd in de tweede kamer, waarna medio mei de eerste kamer zich hierover zal buigen. In onze volgende kwartaalnieuwsbrief zullen wij u hier nader over informeren.

Einde tijdelijke huurovereenkomsten
Zoals wij al in onze vorige kwartaalnieuwsbrief schreven, zal per 1 juli aanstaande een einde worden gemaakt aan de mogelijkheid tot het sluiten van een tijdelijke huurovereenkomst. In enkele uitzonderingsgevallen blijft het mogelijk om tijdelijk te verhuren.

Volgt u het nog? Alle huuractualiteiten maken het voor u niet makkelijker. Voor verheldering staat onze verhuuradviseur Bas Bosman voor u klaar via 06-83163420 en bosman@bmvmakelaars.nl.

Actualiteiten huurwetgeving 2024
Bas Bosman
Neem contact op met Bas

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
BMV Makelaars eerste makelaar in Nederland met een maatwerk ChatGPT Bot!

BMV Makelaars eerste makelaar in Nederland met een maatwerk ChatGPT Bot!

ARNHEM / EDE - BMV Makelaars, partner in Dynamis, kondigt de lancering aan van een maatwerk ChatGPT Bot op haar website. Hiermee is BMV Makelaars de eerste makelaar...
Marloes 25 jaar lid van de NVM!

Marloes 25 jaar lid van de NVM!

Onze woningmakelaar Ede Marloes v.d....
Bekijk overzicht