Wat kan u verwachten in het nieuwe jaar?

Geschreven door Erwin Broersma RM RT op 3 januari 2023

Veranderingen van huis en hypotheek in 2023

De oververhitte woningmarkt koelt wat af. Kopers kunnen kiezen uit groter aanbod van woningen. Wel nemen de woonlasten van een koopwoning toe door de gestegen rente. Kortom het wordt een ander jaar voor de woningmarkt. Wat gaat er in 2023 gebeuren met uw huis en hypotheek? De belangrijkste veranderingen nemen wij onder de loep, zodat u voorbereid het nieuwe jaar in gaat.

Verlaging van het Jubelton

Dit jaar wordt het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden drastisch verlaagd. Waar men voorheen (klein)kinderen tussen de 18 en 40 jaar nog €106.671 belastingvrij kon schenken, is dat nu verlaagd naar €27.231. Dit bedrag mag dan alleen besteed worden aan de koop of verbouwing/verbetering van een eigen woning. In 2024 zal de jubelton helemaal vervallen.

Hypotheekaftrek

De hypotheekaftrek wordt verder afgebouwd. Vanaf 2023 is het percentage voor de hypotheekaftrek gekoppeld aan het tarief van de laagste inkomensschrijf. U mag hypotheekrente nog maar tegen maximaal 36,93% aftrekken. De hypotheekrente zal in de toekomst niet helemaal verdwijnen, maar is voor de mensen met een komen in de hoogste inkomensschrijf de laatste jaren flink lager geworden. Wilt u meer weten over uw hypotheek? Neem dan gerust contact op met onze financieel adviseur.

Een duurzaam thuis voor morgen

Aankomend jaar zal er meer focus komen op de verduurzaming van huizen. Mensen zijn steeds meer bereid om geld neer te leggen voor groene maatregelen. Dit is niet alleen goed voor de energierekening, maar ook voor het milieu. De overheid zal verduurzaming dit jaar stimuleren in de vorm van subsidies. Vanaf dit jaar ontvangt u ongeveer 15% subsidie over één isolerende maatregel. Wanneer u één isolatiemaatregel combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet. Dan ontvangt u ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie.

De overdrachtsbelasting gaat stijgen

Als u een vakantiehuis of een woning in de verhuur gaat aankopen kunt u een stijging van de overdrachtsbelasting verwachten. Het tarief gaat van 8% naar 10,4%. Wanneer u een woning koopt voor eigen bewoning blijft de overdrachtsbelasting 2%. Voor starters tot 35 jaar gaat de maximale van overdrachtsbelasting vrijgestelde koopprijs omhoog van € 400.000 naar € 440.000.

Wat kan u verwachten in het nieuwe jaar?
Erwin Broersma RM RT
Neem contact op met Erwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Het zoeken naar uw perfecte woning kan een hele klus zijn. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat er een goede begeleiding bij komt kijken. Voor deze begeleiding bent u bij...
Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

ARNHEM - De Utrechtsestraat 40 in Arnhem direct nabij het Centraal Station, zal worden getransformeerd naar een hypermodern kantoorgebouw. Voorheen is het gebouw in gebruik geweest bij het ROC...
Bekijk overzicht