Verduurzamen tijdens de verbouwing van uw woning verplicht vanaf 1 februari 2022

Geschreven door Paul Holterman RM RT op 29 maart 2022

Bent u van plan uw woning te vebouwen? Vanaf 1 februari is het verplicht om tijdens de verbouwing meteen uw woning te verduurzamen. Dit is vastgesteld in een nieuw Europese wet. Bij een ingrijpende verbouwing is het verplicht om bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen te installeren en isolerende maatregelen te nemen. Hoe deze nieuwe wet precies in elkaar steekt, lees u in dit blog.

Verplichting verduurzaming bij ingrijpende verbouwing

De Europese Unie heeft bepaald dat eigenaren van gebouwen (dus ook huiseigenaren) bij een grondige verbouwing verduurzamingsmaatregelen moeten nemen. Onder een 'grondige' of 'ingrijpende' verbouwing wordt een verbouwing waar meer dan een kwart (25 procent) van uw woning wordt vernieuwd, veranderd of vergroot verstaan en waarbij de verwarmings- of koelinstallatie ook wordt vervangen. Bij zo'n verbouwing kunt u vaak ook tijdelijk niet in uw woning wonen. Een nieuwe keuken of een aanbouw valt niet direct onder een ingrijpende verbouwing.

Verduurzaming

Het treffen van maatregelen om woningen te verduurzamen wordt steeds populairder. Echter is nog niet iedereen bereid om te investeren in het verduurzamen van een woning. Verduurzaming betekent namelijk ook een investering. Met het verduurzamen van uw woning helpt u naast het milieu ook uw eigen portemonnee een handje (helemaal met de torenhoge energierekeningen van de laatste tijd). Daarnaast verhoogt u uw eigen woonplezier én de waarde van uw woning. Zo gek is het verduurzamen nog niet, toch?

Nationaal Isolatieprogramma

Door het kabinet zijn verschillende initiatieven genomen om huiseigenaren te helpen zodat ze voldoen aan de nieuwe Europese wet. Een van deze initiatieven is het Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma is opgezet om selcht geïsoleerde woningen snel, slim en sociaal van isolatie te voorzien. Huizenbezitters met een lager of modaal inkomen worden bij de verduurzaming ook extra ondersteund door de overheid.

Hybride warmtepomp

Het plaatsen van een hybride warmtepomp is een populaire manier van verduurzaming voor huizenbezitters in Nederland. Met een hybride warmtepomp kunt u uw woning een groot deel van het jaar verwarmen door de warmte uit de buitenlucht te halen. Wanneer het buiten koud is (net boven 0) heeft u met een hybride warmtepomp ook een cv-ketel nodig die bijspringt. Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp kunt u mogelijk een subsidie krijgen. Tot 2024 is er 288 miljoen vrijgemaakt voor hybride warmtepompen. Lees op de website van de overheid hoe u in aanmerking komt voor deze subsidie.

Zonnepanelen & isolatie

De populariteit van het plaatsen van zonnepanelen is de laatste jaren ook toegenomen. Zonnepanelen kunnen voornamelijk bijdragen aan het dalen van uw energiekosten. Ook het isoleren van uw woning is een optie om te verduurzamen. Niet eerder was het zo lonend om uw huis te laten isoleren als in 2022.

Uitzonderingen op nieuwe wet

Voor sommige huiseigenaren die beslissen om te gaan verbouwen, is het vrijwel onmogelijk om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Bijvoorbeeld door restricties door monumentenzorg, de locatie van het huis en bouwtechnische belemmeringen. Meer informatie over uitzonderingen en verplichtingen kunt u hier vinden.

Verduurzamen tijdens de verbouwing van uw woning verplicht vanaf 1 februari 2022
Paul Holterman RM RT
Neem contact op met Paul

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verkoop van Lofts026 start in december 2024!

Verkoop van Lofts026 start in december 2024!

We zijn verheugd aan te kondigen dat de verkoop van de eerste luxe 2-kamerappartementen in Lofts026 in december 2024 van start gaat!...
Fiscale wijzigingen in 2025: wat verhuurders moeten weten

Fiscale wijzigingen in 2025: wat verhuurders moeten weten

Naast de wijzigingen in het huurbeleid zijn er ook belangrijke fiscale veranderingen op komst in 2025 die van invloed zijn op...
Bekijk overzicht