Verbeterplan 'Vertrouwen in het koopproces' ondertekend

Geschreven door Paul Holterman op 23 februari 2022

Het koopproces van een woning moet duidelijker en transparanter. Afgelopen week heeft minister Hugo de Jonge het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ ondertekend, samen met de NVM, VBO, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis.

Meer transparantie en integriteit

Naar aanleiding van vermeende toestanden op de oververhitte woningmarkt heeft toenmalig minister Ollongren beloofd te werken aan meer transparantie en integriteit in de woningmarkt. In het verbeterplan zijn daarom afspraken vastgelegd rondom:

  • Informatievoorziening;
  • Heldere gedragscodes;
  • Een biedlogboek;
  • Meldpunt voor klachten;
  • Tuchtrecht;
  • En vrijheid in verkoopmethodes.

Het verbeterplan moet volgens minister de Jonge het vertrouwen in een eerlijk koopproces vergroten. De gemaakte afspraken richten zich op het vergroten van het vertrouwen in een eerlijk en transparant koopproces. Lana Gerssen, Vakgroepvoorzitter NVM Wonen, zegt hierover: “Veel van de afspraken komen overeen met wat onze NVM makelaars al doen: deskundig en transparant optreden voor de belangen van hun opdrachtgevers. Het is goed dat dit nu voor meer partijen gaat gelden.”

Digitaal logboek

Het verbeterplan moet voorzien in een aanscherping van de gedragscodes van makelaars. Daarnaast bieden makelaars straks met een digitaal logboek kopers en verkopers inzicht in het verloop van het biedingsproces. “De koop van een huis is een grote, financiële verplichting voor veel mensen”, zegt De Jonge. “De regels daaromtrent moeten voor iedereen duidelijk zijn, zodat er geen ruimte is voor niet-integer handelen. De koper of verkoper van een huis moet kunnen vertrouwen op een eerlijk en transparant koopproces.”

Momenteel onderzoekt De Jonge of een dergelijk logboek branche breed wordt verplicht. NVM is voorstander van afspraken voor de hele woningmarkt die zorgen voor meer duidelijkheid en integriteit. Op dit moment hoeven ongebonden makelaars zich nu nog niet aan sommige afspraken te houden. Lana Gerssen stelt dat er geen onderscheid tussen de vereisten voor een makelaar van een brancheorganisatie, een ongebonden makelaars en andere partijen in de markt die makelaarsdiensten aanbieden moet zijn.

Stap richting meer transparantie

Het ondertekenen van het verbeterplan is een stap om de consument te helpen en de markt verder te brengen. Daarnaast is het ook van belang om realistisch te zijn en ons te realiseren dat het gebrek aan vertrouwen bij de consument voornamelijk het gevolg van de oververhitting en krapte op de woningmarkt is. De rol van de makelaar is daarin niet altijd allesbepalend. Desondanks is het een eerste stap in de goede richting.

Benieuwd naar het verbeterplan? Bekijk het hier.

Verbeterplan 'Vertrouwen in het koopproces' ondertekend
Paul Holterman
Neem contact op met Paul

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder...
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie