Steeds grotere rol voor waterstof binnen de energietransitie

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 15 november 2022

Zijne Majesteit de Koning brengt op vandaag een werkbezoek aan het waterstofcluster op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Het bezoek staat in het teken van de groeiende waterstofeconomie en de belangrijke rol die waterstof speelt binnen de energietransitie.

Internationale subsidie voor Nedstack
Het koninklijk bezoek is gericht op de kansen en uitdagingen voor de waterstof-maakindustrie. Mede aanleiding is het succes van Nedstack, dat op 16 november samen met IPKW hoofdgastheer is. De toonaangevende brandstofcelfabrikant ontving recentelijk als eerste Nederlandse bedrijf een IPCEI-subsidie, waarbij de overheid 21,7 miljoen euro bijdraagt aan de realisatie van een Fuel Cell Giga Factory op IPKW. De fabriek, die in 2026 klaar moet zijn, kan jaarlijks 1 gigawattuur aan vermogen produceren. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse productie van een grote kolencentrale.

Groeiende waterstofeconomie
De waterstofeconomie maakt wereldwijd een flinke groei door, met hotspots in Europa, Amerika en Azië. Eén van die hotspots is Arnhem, waar al decennialang wordt gewerkt aan de ontwikkeling en productie van onder andere brandstofcellen en flowbatterijen.

Nedstack-CEO Arnoud van de Bree: “De ontwikkelingen rond waterstoftechnologie helpen bij het waarmaken van de mondiale klimaatambities. Het draagt bovendien bij aan onze energieonafhankelijkheid en zorgt voor meer hoogwaardige groene werkgelegenheid. Het bezoek van koning Willem-Alexander onderstreept die belangrijke rol van waterstof.”

Per waterstofbus langs succesverhalen
De koning gaat op IPKW per waterstofbus langs bij diverse partijen, die nationaal en internationaal stuk voor stuk successen boeken. Naast Nedstack zijn dat leverancier van waterstofcompressors HyET Hydrogen, fabrikant van mobiele brandstofcelsystemen HyMove, waterstofpionier HyGear en energieopslag-expert Elestor, dat onlangs een miljoeneninvestering binnenhaalde.

Veel van deze bedrijven concentreren zich op IPKW rond Connectr – Energy innovation, een publiek-private samenwerking om de energietransitie te versnellen. Met huisvesting, projecten en gedeelde faciliteiten worden technologieën hier ontwikkeld en naar de markt gebracht.

Steeds grotere rol voor waterstof binnen de energietransitie
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
DNV sluit nieuwe huurovereenkomst op Arnhems Buiten

DNV sluit nieuwe huurovereenkomst op Arnhems Buiten

ARNHEM - DNV heeft haar huurcontract aan de Utrechtseweg 310-B50 in Arnhem langdurig verlengd. Van de bijna 10.000 m² die DNV huurt leveren zij 6.000 m² in maar verlengen zij...
Arnhem koopt ca. 38.000 m² grond voor gebiedsontwikkeling

Arnhem koopt ca. 38.000 m² grond voor gebiedsontwikkeling

ARNHEM - De gemeente Arnhem koopt de vrijkomende gronden en gebouwen van revalidatie-instelling Klimmendaal. De aangeschafte grond heeft een oppervlakte van circa 38.000 m². De aankoop...
Bekijk overzicht