Ruim 8.000 nieuwe woningen voor Spoorzone Arnhem-Oost

Geschreven door Erwin Broersma RM RT op 27 januari 2023

Het bedrijventerrein Rijnpark in Arnhem verandert naar een woon-werkgebied. De aantrekkelijke locatie in Arnhem leent zich uitstekend voor nieuwe woningen. De gemeente wil ruim 8.000 woningen bouwen in de Spoorzone Arnhem-Oost en in het Rijnpark minimaal 2.400.

Verandering woon-werkgebied
Ook in Arnhem is de vraag naar woningen hoog. Daarom heeft wethouder Cathelijne Bouwkamp (Ruimtelijke Ordening) van de Gemeente Arnhem contact gezocht met bedrijfseigenaren uit de Spoorzone. Het gaat om het gebied tussen de Broekstraat, Westervoortsedijk, Van Oldenbarneveldstraat en de Doctor C. Lelyweg. De Gemeente is voornemens om het bedrijventerrein om te bouwen naar een volgens Bouwkamp leefbare en bereikbare stad met gevarieerde wijken waar het goed wonen, werken en leven is. Er zijn namelijk weinig plekken waar nieuwe woningen bijgebouwd kunnen worden.

Het gebied heeft na de verbouwing ruim 8.000 woningen in de Spoorzone Arnhem-Oost en minimaal 2.400 woningen met voldoende wijkvoorzieningen in het Rijnpark. Voor 2040 wil de gemeente 16.000 huizen gebouwd hebben binnen de bebouwde omgeving, waarbij vanaf 2025 al rekening wordt gehouden met het gebruik van zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen.

Wet Voorkeursrecht Gemeenten
De Gemeente legt een aantal bedrijfseigenaren in de Spoorzone de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG) op om het project te kunnen realiseren. De Wet Voorkeursrecht Gemeenten houdt in dat een gedeelte van de bedrijfseigenaren hierbij verplicht worden om de grond bij verkoop eerst aan de Gemeente aan te bieden. Dit is noodzakelijk om ook voorzieningen zoals buurthuizen, parken en speeltuinen te kunnen bekostigen en daarmee een leefbare woonomgeving te creëren zonder dat speculanten de kans krijgen. Dit geldt in eerste instantie voor drie maanden, maar wanneer de raad instemt mag de grond ook voor de komende drie jaar niet worden verkocht aan de markt.

Bron: Bouw en Uitvoering | RTV Connect | Gemeente Arnhem

Ruim 8.000 nieuwe woningen voor Spoorzone Arnhem-Oost
Erwin Broersma RM RT
Neem contact op met Erwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Het zoeken naar uw perfecte woning kan een hele klus zijn. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat er een goede begeleiding bij komt kijken. Voor deze begeleiding bent u bij...
Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

ARNHEM - De Utrechtsestraat 40 in Arnhem direct nabij het Centraal Station, zal worden getransformeerd naar een hypermodern kantoorgebouw. Voorheen is het gebouw in gebruik geweest bij het ROC...
Bekijk overzicht