Rookmelders per 1 juli 2022 in alle woningen verplicht

Rookmelders per 1 juli 2022 in alle woningen verplicht

Geschreven door Marc Bakker op 17 mei 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. De rookmelder plicht geldt al jaren voor nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli 2022 geldt dit ook voor bestaande woningen. Op elke woonverdieping in uw woning waar gewoond wordt en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder opgehangen worden.

Wat betekent dit voor mij?

De woningeigenaar is wettelijk verplicht om de rookmelders aan te brengen vóór 1 juli 2022. Heeft u op elke woonverdieping al werkende rookmelders hangen? Dan heeft deze wetswijziging voor u geen gevolgen. Wanneer u nog geen rookmelders heeft, is het verstandig om deze aan te schaffen. Op iedere woonverdieping moet een goedgekeurde rookmelder komen te hangen. Bent u een huurder? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders volgens de voorschriften.

Het uitrusten van uw woning met voldoende rookmelders is erg belangrijk. De meeste slachtoffers vallen ’s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat uw reuk in uw slaap niet werkt. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen u alarmeren.

Waar moeten de rookmelders hangen?

De rookmelderverplichting geldt voor elke woonverdieping in ieder huis. Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouwwoningen moeten aan deze nieuwe wetgeving voldoen.

Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, hoeven geen rookmelders te komen. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt wel en op iedere verdieping van de woning waar gewoond wordt ook.

Waar moet ik op letten bij het kopen van rookmelders?

Volgens de nieuwe wet hoeft u nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders dienen wel een CE keurmerk te hebben en te voldoen aan de NEN-14604. U bent niet verplicht om een rookmelder te plaatsen met bijvoorbeeld een 10 jaar batterij. Een rookmelder met een 1 jaar batterij volstaat dus al.

Een brandveilig huis?

Het begin is er: u bent ervan op de hoogte dat u rookmelders moet aanschaffen voor uw woning. Extra tips rondom de aanschaf van rookmelders? Vraag de rookmelderwijzer om advies. Door antwoord te geven op een aantal vragen, krijgt u persoonlijk advies en komt u erachter hoeveel en welke rookmelders u vanaf juli 2022 nodig heeft!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie