Rijnpark komt dichterbij: Gemeente Arnhem en partners zetten belangrijke stap in gebiedsontwikkeling
De realisatie van Rijnpark, een nieuwe woon-werkwijk in Arnhem, is weer een stap dichterbij gekomen. Uit recent onderzoek blijkt dat de verplaatsing van de huidige spooremplacementen in Arnhem – een essentiële voorwaarde voor de bouw van Rijnpark – zowel spoor-technisch als ruimtelijk haalbaar lijkt. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor vervolgonderzoek naar kansrijke alternatieve locaties.
Verkenning nieuwe locaties van start
Hoewel er nog geen definitieve locaties zijn aangewezen voor het verplaatsen van de emplacementen van NS en ProRail, bieden de onderzoeksresultaten voldoende vertrouwen om de volgende fase in te gaan. Voor NS worden twee nieuwe locaties nader onderzocht. ProRail kijkt in eerste instantie naar het onderbrengen van functies op bestaande emplacementen, met enkele nieuwe locaties als back-upoptie. De eerste (tussen)resultaten van dit onderzoek worden eind 2025 verwacht.
De activiteiten van NS en ProRail in Arnhem zijn niet gebonden aan een vaste locatie. Ze liggen niet direct bij een station en zijn niet gekoppeld aan de dagelijkse treinoperatie, wat verplaatsing elders in Nederland mogelijk maakt.
'Rijnpark komt dichterbij'
Wethouder Mobiliteit Nermina Kundić reageert positief:
“Rijnpark komt zo echt dichterbij. We kunnen samen met inwoners en ondernemers verder bouwen aan de plannen. Het wordt een wijk met ruimte voor innovatie, groen, en slimme verbindingen. Zo zorgen we ervoor dat Arnhem blijft groeien op een bereikbare en duurzame manier.”
Nieuwe wijk met stedelijke allure
Rijnpark moet uitgroeien tot een levendige stadswijk met circa 7.000 woningen, 5.000 arbeidsplaatsen en diverse voorzieningen zoals onderwijs, sport en maatschappelijke functies. De wijk krijgt een aantrekkelijk karakter met autoluwe zones, een groot park, en moderne architectuur die verweven is met tastbare elementen uit het verleden.
Wethouder Wonen Paul Smeulders benadrukt het belang van deze ontwikkeling:
“Rijnpark wordt een wijk waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. De verplaatsing van de emplacementen is een grote, maar cruciale opgave. Deze stap geeft vertrouwen dat we op de goede weg zitten.”
Ontwikkeling in twee fasen
De ontwikkeling van Rijnpark gebeurt gefaseerd.
Fase 1 omvat circa 3.500 woningen en hangt samen met de verplaatsing van het ProRail-emplacement. Deze fase heeft inmiddels een vastgesteld plan én bijbehorende middelen.
Fase 2, gekoppeld aan het NS-emplacement, bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Hierin worden ruimtelijke en financiële mogelijkheden verkend.
In de loop van 2025 worden de onderzoeksresultaten verwacht en kunnen bestuurlijke afspraken worden gemaakt over de definitieve verplaatsing van de spoorfuncties.
Spoorzone Arnhem-Oost: een nieuw stadsdeel in wording
Rijnpark is onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling Spoorzone Arnhem-Oost, waar meerdere wijken en bedrijventerreinen samenkomen in een toekomstbestendig en groen stedelijk gebied. Het Spoorpark vormt straks de groene ruggengraat van dit gebied – van de Rijn tot aan de Veluwe.
Met ruimte voor 12.000 nieuwe woningen en circa 20.000 extra inwoners krijgt Arnhem er een volwaardig nieuw stadsdeel bij. Spoorzone Arnhem-Oost omvat onder meer Presikhaaf 3, Schaapsdrift, Merwede, Springfield, Kenniscampus, Zijdekwartier, en de bedrijventerreinen IPKW, Het Broek en Nieuwe Haven.