Prinsjesdag 2021: dit zijn de plannen voor de woningmarkt

Geschreven door Marc Bakker KRMT op 24 september 2021

Op dinsdag 21 september opende koning Willem-Alexander het politiek jaar door de Troonrede voor te dragen in Den Haag. Ook de plannen van het demissionair kabinet om de wooncrisis aan te pakken werden uitvoerig besproken. Wat gaat er in 2022 veranderen op de huizenmarkt? En welke van deze plannen hebben gevolgen voor verkopers, kopers en huizenbezitters? In dit blog zetten wij de Prinsjesdagplannen die u in ieder geval moet weten op een rij!

‘’Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt.’’ Dat zijn de woorden van demissionair minister Hoekstra van Financiën tijdens zijn toespraak voorafgaand aan de presentatie van de Miljoenennota. Met dit citaat in het achterhoofd heeft het demissionair kabinet besloten om een aantal beslissingen te nemen die volgens bewindvoerders niet kunnen wachten totdat er een nieuw kabinet is. De huidige crisis op de woningmarkt is zo’n onderwerp.

Meer geld voor woningmarkt

Om de woningcrisiste bestrijden heeft het demissionair kabinet besloten de komende tien jaar 100 miljoen extra per jaar uit te trekken. Het bedrag zal voornamelijk gebruikt worden om bouwprojecten die moeilijk te financieren zijn te versnellen.

In tien jaar tijd wordt met dit besluit een investering van 1 miljard gedaan. Het doel van deze investering is om in tien jaar tijd 900.000 woningen te bouwen. Het kabinet maakt hiervoor gebruik van een al bestaande regeling: de woningbouwimpuls.

Duwtje in de rug

Doordat het demissionair kabinet de komende tien jaar 100 miljoen extra per jaar uittrekt, kunnen bouwprojecten die minder rendabel zijn alsnog worden gefinancierd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een bouwproject een bepaald percentage aan betaalbare woningen of sociale huurwoningen moet hebben. Voor dit soort bouwprojecten is het moeilijker om de financiering rond te krijgen, omdat er minder winstmarge op dat type woningen zit. Om ervoor te zorgen dat het project alsnog van de grond komt, springt het Rijk met de woningbouwimpuls bij.

Nationale Hypotheek Garantie omhoog

Als u een hypotheek wilt afsluiten, dan kan dat in specifieke gevallen op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met de NHG heeft u een vangnet als u door omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. De NHG-kostengrens wordt jaarlijks opnieuw bepaald via een afgesproken methodiek. Het doel is enerzijds om meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en anderzijds te zorgen dat consumenten een hypotheek met NHG kunnen afsluiten.

De kostengrens voor woningen wordt vastgesteld aan de hand van (historische) maandelijkse gemiddelde koopsommen. De kostengrens zal in 2022 stijgen van de huidige € 325.000 naar € 355.000. Wanneer energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk € 376.300 in 2022.

Daling aftrekpercentage hypotheekrente

Wanneer uw jaarinkomen hoger is dan € 69.398, heeft u vanaf 1 januari 2022 te maken met minder hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt in het nieuwe jaar van 43% naar 40%.

Eigenwoningforfait daalt

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat de belasting in uw belastingaangifte bij uw inkomen telt. Bent u huiseigenaar Dan bouwt u dienstvermogen op en dient u dit bedrag bij het belastbare inkomen op te tellen. In 2022 daalt het eigenwoningforfait van 0,50% naar 0,45% voor woningen tot € 1.110.000. Dit betekent dat u als huiseigenaar meer hypotheekrente van de belasting kan aftrekken.

Nationaal isolatieprogramma van start in 2022

In 2022 start het kabinet met een nationaal isolatieprogramma. Voor het isoleren van koopwoningen en huurhuizen wordt een bedrag van 514 miljoen euro vrijgemaakt. Het doel van het Rijk is om met dit bedrag ervoor te zorgen dat 20% meer koop- en huurwoningen beter worden geïsoleerd.

Hybride warmtepomp

Ook gaat er 288 miljoen euro naar subsidies voor hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp is een cv-installatie die via gas én via elektriciteit warmte kan produceren. Zo’n warmtepomp is nu nog een stuk duurder dan een normale cv-ketel. Huiseigenaren kunnen vanaf 2022 een met extra subsidie een hybride warmtepomp aanschaffen.

Huizen voor ouderen

Voor ouderen loopt de subsidieregeling voor geclusterde woningen ook door. In 2022 wordt 20 miljoen beschikbaar gesteld om de bouw van geclusterde woningen te stimuleren. Geclusterde woningen zijn woningen waarbij meerdere appartementen één gezamenlijke ruimte delen zodat er een plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of zorg kunnen ontvangen.

Huizen voor kwetsbare mensen

De subsidieregeling om woningen te bouwen voor kwetsbare mensen wordt ook verlengd door het kabinet. Met deze regeling kunnen woningen voor onder andere dak- en thuisloze mensen en studenten worden gebouwd. Deze regeling is tot op heden al van kracht en wordt verlengd tot 2025. Per jaar wordt er door het kabinet 10 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld.

Verlaging verhuurderheffing

Ook de grotere verhuurders in de huursector komt het kabinet tegemoet. Door de coronacrisis mag de huur van sociale huurwoningen tot 30 juni 2022 niet worden verhoogd. Verhuurders worden voor deze regeling gecompenseerd. De verhuurderheffing voor woningcorporaties en grotere verhuurders wordt namelijk verlaagd. Met deze regeling hoopt het kabinet dat er geld beschikbaar komt voor de corporaties om meer betaalbare woningen te bouwen. Hiermee wordt gehoopt dat de bouw van zo’n 150.000 gereguleerde huurwoningen in 2022 kan beginnen.

Prinsjesdag 2021: dit zijn de plannen voor de woningmarkt
Marc Bakker KRMT
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht