Ondanks coronacrisis stijgen huizenprijzen naar recordhoogte

Geschreven door Marc Bakker op 30 januari 2021

Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar koophuizen aanhouden en stijgen de prijzen naar recordhoogte. De verkoopprijs van de gemiddelde bestaande woningen steeg in het laatste kwartaal van 2020 naar € 365.000. Dit is een stijging van maar liefst 11,6% ten opzicht van 2019. Dit blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM.

De prijzen stijgen ongekend hard

Voor het tweede kwartaal op rij ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de prijzen ongekend hard zijn gestegen. In dit 'coronajaar' zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Uit cijfers van de NVM blijkt dat in het vierde kwartaal van 2020 41.184 koopwoningen bestaande bouw door NVM-Makelaars zijn verkocht. Ondanks de coronacrisis is daarmee de 2020 qua verkoop een beter jaar dan de twee voorgaande jaren.

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst. Dit was maar liefst14,1% in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning bleef niet ver achter en steeg met 12,6% bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd is net onder de 10% gebleven.

Krapste bestaande woningmarkt

Ook in het nieuw jaar blijft het afnemende aanbod van huizen een grote zorg. Het vierde kwartaal van 2020 wordt als krapste bestaande woningmarkt van deze eeuw in Nederland beschouwd. De krapte-indicator op de huizenmarkt is gesteld op 1,9. Dit betekent dat de consument de keuze had uit minder dan twee huizen.

Interessante cijfers NVM

  • Op jaarbasis zijn ruim 154 duizend woningen in 2020 verkocht door NVM-makelaars;
  • Nooit eerder kende Nederland een krappere bestaande koopwoningmarkt dan nu;
  • De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 29 dagen, 7 dagen korter dan een jaar geleden;
  • De tijd dat een woning gemiddeld te koop staat is flink gedaald. Een gemiddelde woning in Nederland staat 85 dagen te koop. In het laatste kwartaal van 2-19 waren dit nog 117 dagen.

Datum van plaatsing: 30 januari 2021

Bron: NVM

Ondanks coronacrisis stijgen huizenprijzen naar recordhoogte
Marc Bakker
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder...
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie