Minder vergunde nieuwbouwwoningen in 2023

Geschreven door Maarten Muller RM RT MRICS op 22 april 2024

In 2023 zijn vergunningen verleend voor de bouw van bijna 55 duizend nieuwe woningen, een daling van 15 procent ten opzichte van 2022. De afname was voornamelijk zichtbaar bij koopwoningen, waarvoor 23 procent minder vergunningen werden uitgegeven. Voor huurwoningen was er een daling van 6 procent. Deze gegevens zijn gepubliceerd door het CBS, gebaseerd op recente statistieken over bouwvergunningen.

Dit jaar markeert het tweede achtereenvolgende jaar waarin er minder woningbouwvergunningen werden verleend dan het jaar ervoor. Het aantal vergunningen dat in 2023 is verleend, was het laagst sinds 2016. In de jaren 2017 tot en met 2020 werd gemiddeld voor ongeveer 68 duizend woningen per jaar een bouwvergunning afgegeven. Dit aantal was echter nog steeds lager dan voor de financiële crisis van 2008/2009, toen jaarlijks gemiddeld voor 80 duizend nieuwe woningen een vergunning werd uitgegeven.

Met een gemiddelde realisatietijd van ongeveer twee jaar ziet de woningbouwproductie op korte termijn er dan ook somber uit.
Dit geldt ook voor deze regio. Waar in het afgelopen jaar nog ruim 4.400 woningen gerealiseerd zijn in de regio, het hoogste aantal in 5 jaar, zijn de vooruitzichten matig. De meeste woningen werden in Nijmegen gerealiseerd; ruim 1.900, Arnhem kwam het totaal uit op ongeveer 900. Een relatief groot aandeel (ca 1.000) is gerealiseerd door transformatie; aangezien hier de mogelijkheden steeds beperkter worden gaat dit voor de komende jaren weinig toevoegen aan de woningvoorraad.

Door de grote afname in de vergunningen voor de vrije sector huur in combinatie met de uitponding van woningen in dit segment zien wij voor het komend jaar een groeiend tekort aan huurwoningen in de vrije sector met een ongekende huurprijsstijging als gevolg.

Minder vergunde nieuwbouwwoningen in 2023
Maarten Muller RM RT MRICS
Neem contact op met Maarten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Arnhemse woon- en kantoorbelegging met 45 appartementen en 2.600 m² kantoor aangekocht

Arnhemse woon- en kantoorbelegging met 45 appartementen en 2.600 m² kantoor aangekocht

ARNHEM - Namens een particuliere belegger heeft BMV Beleggingsmakelaars, partner in Dynamis, het beleggingsobject ter grootte van circa 5.000 m2 gelegen aan Velperweg 22-24 te Arnhem...
Herontwikkelingsproject aan Mariënburgsetraat in Nijmegen opgeleverd

Herontwikkelingsproject aan Mariënburgsetraat in Nijmegen opgeleverd

NIJMEGEN - Vorige week heeft Credit Linked Beheer het herontwikkelingsproject met 49 duurzame appartementen en 8 parkeerplaatsen opgeleverd gekregen. BMV Makelaars heeft koper begeleid bij de...
Bekijk overzicht