Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Maak je tuin klaar voor het voorjaar!

We konden deze week al een paar dagen proeven van de lente. Het voorjaar komt eraan, dus het is tijd om de tuin in te gaan! Maar hoe maak je je tuin nou voorjaarsklaar én hoe voorkom je dat plotselinge nachtvorst je nieuwe plantjes verpest?

1. Haal dode bladeren weg
Door tijdig de dode bladeren te verwijderen, geef je de planten meer lucht en ruimte om te groeien. De dode bladeren kun je in de groenbak gooien of je maakt er compost van voor je eigen tuin. Een leuke activiteit om samen met kinderen te doen!

2. Maak de tuintegels schoon
Eén van de grootste ergernissen in de tuin is groene aanslag. Als de groene aanslag weg is, geeft dat meteen een frisse indruk. Je kunt dat op verschillende manieren doen en het beste is natuurlijk om te kiezen voor een manier zonder chemicaliën. De meest grondige manier is met de hogedrukspuit. Heb je geen hogedrukspuit? Het kan ook simpeler: spuit de tegels in met een mengeling van azijn en water (1:1), laat dat intrekken en spoel het na een paar (liefst droge, zonnige) dagen af met water. De aanslag is weg!

3. Onkruid verwijderen
Helaas, het moet toch echt gebeuren: onkruid verwijderen. Met de hand blijkt de meest efficiënte manier… Zo haal je het met wortel en al weg. Mocht dit toch te zwaar zijn, dan kun je overwegen om het onkruid eerst los te schoffelen.

4. Snoei de bloeiende struiken
Begin in het voorjaar, zodra de vorst weg is, met het snoeien van vorstgevoelige planten zoals rozen en hortensia’s. Het beste is om de struiken terug te snoeien tot ongeveer 30 cm hoog - afhankelijk van de grootte van de struik. Dit bevordert namelijk de groei van nieuwe bloemen en dan zul je na een paar dagen zon al nieuwe knoppen zien.

5. Plant of zaai nieuwe planten
Dan het allerleukste van de tuin voorjaarsklaar maken: nieuwe plantjes. Koop planten in pot en plaats ze in de grond of in een mooie bloempot. Je kunt er ook voor kiezen zelf te zaaien. Als het erg koud wordt, zet de potten dan bijna tegen het huis aan, zodat de aarde niet bevriest. Of wikkel de potten in met aluminiumfolie. Gaat het hard regenen of hagelen? Bedek de zaadjes dan met bijvoorbeeld een handdoek.


Tip: zijn de tulpen-, narcissen- en hyacintenbollen binnen uitgebloeid? Gooi ze niet weg, maar knip het groen helemaal van de bol af en plant de bollen in de tuin. Volgend jaar komen de bloemen vrolijk weer op!


Fijne lente!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht