‘Kiek duirdan’, een nieuw icoon in het Coehoorngebied in Arnhem

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 23 februari 2022

Sinds 18 februari is Schipper Bosch de trotse eigenaar van een van de ontwikkellocaties in de creatieve wijk Coehoorn in Arnhem. Met ‘Kiek duirdan’ heeft de ontwikkelaar en belegger de tender gewonnen die door gemeente Arnhem in de zomer van 2021 is uitgeschreven.

Grenzend aan de bruisende binnenstad van Arnhem, het Roermondsplein en de Rijn ligt de wijk Coehoorn. Voor het (her)ontwikkelen van deze unieke locatie zocht gemeente Arnhem een marktpartij. Nadat de plannen aan omwonenden zijn gepresenteerd is Schipper Bosch uiteindelijk gekozen om deze locatie te ontwikkelen tot een aantrekkelijke én groene woon-/werk- en verblijfplek. Andere genomineerden waren Kondor Wessels Projecten, Janssen de Jong Projectontwikkeling en ABC Planontwikkeling.

Het plan

‘Kiek duirdan’ is de Ernemse naam van het ontwerpvoorstel voor de toekomstige woonwijk in het Coehoorngebied, gemaakt door het team van Schipper Bosch Projecten. Het voorstel sluit aan bij de omgeving: een stedelijke uitstraling aan de stadskant en een natuurlijke uitstraling aan het Coehoorn park en binnenhof. Het ontwerp omvat een bijzondere rij stadswoningen aan het Coehoorn Park, met houten gevelbekleding en grote dakterrassen en balkons. Aan het Nieuwe Plein verrijst een woongebouw met een diversiteit aan appartementen. Op de begane grond is plek voor creatieve gebruikers zoals een muziekschool of leescafé, passend bij het karakter van de wijk. Door de royale toegangspoort met lichtkunstwerk vang je een glimp op van de begroeide gevels aan het binnenterrein. ‘Kiek duirdan!’. In het binnenhof hangt een serene rust. De open bestrating, begroeide gevels en de begroeiing op de daktuin verstrooien het stadsgeluid.

“Een complexe opgave als deze past perfect bij Schipper Bosch”, aldus Arthur Hermans, projectleider van Kiek duirdan. “We hebben ruime ervaring met binnenstedelijke nieuwbouw en duurzaam bouwen; zo leveren we binnenkort in Amersfoort het grootste houten woningbouwproject in Nederland op en zijn we eigenaar van Industriepark Kleefde Waard (IPKW) in Arnhem. Door onze verbinding met IPKW kunnen we Arnhemse innovaties, zoals vernieuwende energiesystemen en duurzame gevelbekleding van Platowood, letterlijk in Arnhem zelf gaan toepassen.”

Groene leefomgeving

Een prettige woonomgeving voor alle bewoners is leidend in het ontwerp, dus ook bij de inrichting van de doorgang en de daktuin. De toegangspoort aan het Nieuwe Plein nodigt voorbijgangers uit om Coehoorn Creatieve Wijk te ontdekken. De doorgang verbindt het Nieuwe Plein met het Coehoorn Park en creëert een aantrekkelijke wandelroute van Station Arnhem, via het Coehoorn Park, richting de binnenstad. De daktuin biedt omwonenden een prachtig groen uitzicht, draagt bij aan de biodiversiteit en dient als waterbuffering en ter voorkoming van hittestress.

Het Team

Voor de ontwikkeling van Coehoorn Creatieve Wijk is een team gevormd met partners die niet alleen duurzaam ontwerpen en ontwikkelen, maar die ook de potentie van de locatie benutten om de wijk stevig te verankeren. Schipper Bosch, Team V Architectuur, DGMR, Karbouw, landschapsarchitect Chris Pluymackers en VIC Landscapes hebben allen een sterke band met Arnhem en dragen graag bij aan het verrijken van dit stuk stad.

Partners

  • Opdrachtgever: Schipper Bosch
  • Architect: Team V Architectuur
  • Adviseur duurzaamheid: DGMR
  • Aannemer: Karbouw
  • Landschapsontwerp: Chris Pluymackers
  • Landschapsaanleg: VIC landscapes

‘Kiek duirdan’, een nieuw icoon in het Coehoorngebied in Arnhem
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ede kan 1.400 woningen bouwen dankzij aankoop stikstofruimte

Ede kan 1.400 woningen bouwen dankzij aankoop stikstofruimte

Ede voor het eerst in top-25 vestigingslocaties!

Ede voor het eerst in top-25 vestigingslocaties!

Eindhoven, Delft en Ede-Wageningen presteren goed in de jaarlijkse lijst van PropertyNL/Company.info met de beste werklocaties van Nederland. De ranglijst van...
Bekijk overzicht