Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Geschreven door Tamara Hartog op 29 juni 2022

Het kabinet heeft aangekondigd dat hybride warmtepompen vanaf 2026 de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Heeft u momenteel een cv-installatie in uw woning? Dan is het bij vervanging van uw cv-installatie in ieder geval nodig om over te stappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar alternatieven zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn ook mogelijk.

Normering 2026

Het kabinet is op dit moment bezig om de normering voor te bereiden zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eigen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Bij vervangen van de huidige cv-ketel moeten mensen dus overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, is er een uitzonderingsmogelijkheid.

Om deze duurzame ontwikkelingen te ondersteunen, biedt het Rijk subsidiemogelijkheden op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Vanaf dit jaar is deze subsidie verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet € 150 miljoen per jaar gereserveerd om woningeigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Besparing van aardgas met een hybride warmptepomp

Door het overstappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties, zoals een hybride warmtepomp, kan veel aardgas worden bespaard. Dit heeft twee grote voordelen: het is goed voor het klimaat én zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is voor veel woningen geschikt en kan zowel op korte als lange termijn bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De aanschaf van een hybride warmtepomp leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik.

De hybride warmtepompen spelen een grote rol binnen het verduurzamen van woningen. Een hybridewarmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Uw woning wordt met een hybride warmtepomp in principe verwarmt door middel van elektriciteit. Echter kan het voorkomen dat het in de winter te koud wordt om uw woning middels stroom op temperatuur te houden. Op koude dagen kan de cv-ketel dan bijspringen om uw woning alsnog te verwarmen. Doordat de cv-ketel alleen verwarmt als het écht niet anders kan, levert dit een flink CO2-winst op.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp en de plannen van het kabinet? Lees hier het artikel van de Rijksoverheid.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Verkoop van Lofts026 start in december 2024!

Verkoop van Lofts026 start in december 2024!

We zijn verheugd aan te kondigen dat de verkoop van de eerste luxe 2-kamerappartementen in Lofts026 in december 2024 van start gaat!...
Fiscale wijzigingen in 2025: wat verhuurders moeten weten

Fiscale wijzigingen in 2025: wat verhuurders moeten weten

Naast de wijzigingen in het huurbeleid zijn er ook belangrijke fiscale veranderingen op komst in 2025 die van invloed zijn op...
Bekijk overzicht