Huizen met energielabel F en G leveren ruim € 30.000 minder op bij de verkoop

Geschreven door Marc Bakker op 28 december 2021

De universiteiten van Maastricht en Tilburg hebben vorige maand onderzoek gedaan naar welke invloed het energielabel heeft op de verkoopprijs van een woning. Uit dit onderzoek is gebleken dat woningen met een energielabel F en G gemiddeld ruim € 30.000 minder opleveren bij de verkoop.

Kopers steeds kritischer

Een conclusie uit het onderzoek is dat kopers steeds kritischer worden op rode energielabels (F en G). Huizen met een rood energielabel worden daarom tegen steeds grotere kortingen verkocht. Kopers hebben dus steeds meer oog voor energiezuinigheid. “Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening mee lijken te gaan houden in hun aankoop.” zegt promovenda Linde Kattenberg van de Universiteit Maastricht.

Tot juliu dit jaar bedroeg de prijskorting van een koopwoning met een rood F of G label gemiddeld al 6 procent. Zowel op het platteland als in de grote steden en bij zowel appartementen als eengezienswoningen zijn de kortingen te zien.

Groene energielabels

Kopers zijn over het algemeen berei om meer te betalen voor een energiezuinige woning met een groen label (A en B). Per 1 januari 2022 is het verplicht om een definitief energielabel voor uw woning te hebben. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de isolatie, zonnepanelen, verwarming en de ramen. Bij de verkoop van uw huis dient u dit energielabel te overhandigen aan de koper. Als verkoper bent u dus verantwoordelijk voor het hebben van een energielabel.

Bron: Universiteit Tilburg

Huizen met energielabel F en G leveren ruim € 30.000 minder op bij de verkoop
Marc Bakker
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Vertrouwen in de woningmarkt keert terug; koopstarter pakt zijn kans

Uit de laatste woningmarktcijfers en analyse van BMV Makelaars blijkt een aanhoudende druk op de woningmarkt. Ondanks de stijgende rente is het aanbod in het tweede kwartaal van 2023 verder...
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Prinsjesdag 2022: de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie