Huizen met energielabel F en G leveren ruim € 30.000 minder op bij de verkoop

Geschreven door Marc Bakker KRMT op 28 december 2021

De universiteiten van Maastricht en Tilburg hebben vorige maand onderzoek gedaan naar welke invloed het energielabel heeft op de verkoopprijs van een woning. Uit dit onderzoek is gebleken dat woningen met een energielabel F en G gemiddeld ruim € 30.000 minder opleveren bij de verkoop.

Kopers steeds kritischer

Een conclusie uit het onderzoek is dat kopers steeds kritischer worden op rode energielabels (F en G). Huizen met een rood energielabel worden daarom tegen steeds grotere kortingen verkocht. Kopers hebben dus steeds meer oog voor energiezuinigheid. “Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening mee lijken te gaan houden in hun aankoop.” zegt promovenda Linde Kattenberg van de Universiteit Maastricht.

Tot juliu dit jaar bedroeg de prijskorting van een koopwoning met een rood F of G label gemiddeld al 6 procent. Zowel op het platteland als in de grote steden en bij zowel appartementen als eengezienswoningen zijn de kortingen te zien.

Groene energielabels

Kopers zijn over het algemeen berei om meer te betalen voor een energiezuinige woning met een groen label (A en B). Per 1 januari 2022 is het verplicht om een definitief energielabel voor uw woning te hebben. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de isolatie, zonnepanelen, verwarming en de ramen. Bij de verkoop van uw huis dient u dit energielabel te overhandigen aan de koper. Als verkoper bent u dus verantwoordelijk voor het hebben van een energielabel.

Bron: Universiteit Tilburg

Huizen met energielabel F en G leveren ruim € 30.000 minder op bij de verkoop
Marc Bakker KRMT
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht