Heeft u flink afgelost of is de WOZ-waarde van uw huis gestegen? Dan kan uw risico-opslag wellicht vervallen of omlaag!
Uw hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Heeft u al flink afgelost of is uw huis meer waard? Dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. De besparing kan oplopen tot duizenden euro's.
Wat is een risico-opslag?
De rente die u over uw hypotheek betaalt, bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. U krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die u afsluit relatief hoog is ten opzichte van uw woningwaarde (bijvoorbeeld 100%). Heeft u sindsdien (fors) afgelost en/of is uw huis meer waard geworden? Dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. U betaalt dan direct minder hypotheekrente.
Heb ik ook een risico-opslag?
U vraagt zich natuurlijk af of u ook een risico-opslag heeft. Waarschijnlijk wel. Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat u de hypotheekschuld niet (helemaal) kunt terugbetalen. Voor dat risico rekent de bank tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente. De basisrente is de rente die u betaalt tot een hyptoheekhoogte van ongeveer 50% van de woningwaarde. Heeft u meer geleend? Dan betaalt u dus een risico-opslag, ook wel rente-opslag genoemd.
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heeft u (bijna) nooit te maken met een risico-opslag.
Hoeveel scheelt het?
Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0.5% aan hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €300.000,- euro, waarbij de rente nog 14 jaar vaststaat, scheelt dat zomaar €21.000,- euro. Bij een annuïteitenhypotheek is het voordeel kleiner.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.