Heeft u flink afgelost of is de WOZ-waarde van uw huis gestegen? Dan kan uw risico-opslag wellicht vervallen of omlaag!

Uw hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Heeft u al flink afgelost of is uw huis meer waard? Dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. De besparing kan oplopen tot duizenden euro's.

Wat is een risico-opslag?
De rente die u over uw hypotheek betaalt, bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. U krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die u afsluit relatief hoog is ten opzichte van uw woningwaarde (bijvoorbeeld 100%). Heeft u sindsdien (fors) afgelost en/of is uw huis meer waard geworden? Dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. U betaalt dan direct minder hypotheekrente.

Heb ik ook een risico-opslag?
U vraagt zich natuurlijk af of u ook een risico-opslag heeft. Waarschijnlijk wel. Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat u de hypotheekschuld niet (helemaal) kunt terugbetalen. Voor dat risico rekent de bank tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente. De basisrente is de rente die u betaalt tot een hyptoheekhoogte van ongeveer 50% van de woningwaarde. Heeft u meer geleend? Dan betaalt u dus een risico-opslag, ook wel rente-opslag genoemd.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heeft u (bijna) nooit te maken met een risico-opslag.

Hoeveel scheelt het?
Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0.5% aan hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €300.000,- euro, waarbij de rente nog 14 jaar vaststaat, scheelt dat zomaar €21.000,- euro. Bij een annuïteitenhypotheek is het voordeel kleiner.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht