Energielabel is geld waard


Het energielabel voor woningen wordt steeds waardevoller door de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de Sustainable Development Goals. Terwijl kantoren al verplicht zijn om een minimaal energielabel te hebben en duurzame kantoren populair zijn op de verhuurmarkt, rijst de vraag of het energielabel ook invloed heeft op de waarde van woningen en of het de investering in verduurzaming rechtvaardigt.

Groene woningen behouden betere verkoopaantallen, dalen minder in prijs, verkopen sneller en worden vaker boven de vraagprijs verkocht. Makelaars bevestigen dat kopers steeds kritischer naar het energielabel kijken, waarbij sommigen zelfs niet reageren op woningen met een label lager dan C. Dit effect is het meest merkbaar op ruimere woningmarkten.

De vraag blijft echter of verkopers de investeringen in duurzaamheid terugverdienen via een hogere verkoopprijs. Verduurzaming kan een woning aanzienlijk aantrekkelijker maken, zoals blijkt uit het voorbeeld van twee identieke vooroorlogse tussenwoningen. Een verbouwde woning met energielabel A heeft een waarde van bijna € 615.000, terwijl een niet-verbouwde woning met energielabel E ongeveer € 538.000 waard is, wat neerkomt op een verschil van ruim 14%.

Het investeren in duurzaamheid biedt voordelen zoals:
- energiebesparing;
- CO2-reductie;
- lagere energierekeningen;
- meer wooncomfort

De hogere waarde en aantrekkelijkheid van groene woningen kunnen een sterke stimulans vormen. Hoewel verkopers moeilijk kunnen inschatten of de waardestijging de investeringen dekt, kan waardevermeerdering steeds meer woningeigenaren aanzetten tot investeringen in duurzaamheid. Een verplicht minimaal energielabel voor alle woningen blijft mogelijk nog even uit, maar de trend naar duurzaamheid en de waarde ervan zetten zich voort. Bent u benieuwd naar de huidige waarde van uw woning? Vraag een gratis waardebepaling aan.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Bouwinvest verwerft supermarkt van 1.700 m² in Renkum

Bouwinvest verwerft supermarkt van 1.700 m² in Renkum

RENKUM - Het Bouwinvest Retail Fund heeft een supermarkt in Renkum (Gelderland) gekocht van Strada Vastgoed Renkum. De supermarkt van ca.1.700 m² is langjarig verhuurd...
Postkantoor station Arnhem verbouwd en uitgebreid tot rijkskantoor

Postkantoor station Arnhem verbouwd en uitgebreid tot rijkskantoor

Een voormalig postkantoor naast het station van Arnhem wordt verbouwd tot rijkskantoor. Het pand gaat onderdak bieden aan de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst Uitvoering...
Bekijk overzicht