Energielabel is geld waard

Het energielabel voor woningen wordt steeds waardevoller door de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de Sustainable Development Goals. Terwijl kantoren al verplicht zijn om een minimaal energielabel te hebben en duurzame kantoren populair zijn op de verhuurmarkt, rijst de vraag of het energielabel ook invloed heeft op de waarde van woningen en of het de investering in verduurzaming rechtvaardigt.

Sinds 2015 is een definitief energielabel verplicht voor woningen, maar nog steeds ontbreekt dit label bij 3,3 miljoen Nederlandse woningen. Van de 4,8 miljoen woningen met een geldig energielabel voldoet 74% aan de vereiste C-label of hoger, zoals voorgeschreven door minister Hugo de Jonge. Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F of G.

Recent onderzoek toont aan dat een goed energielabel daadwerkelijk een verschil kan maken in de waarde van een woning. Er is een groeiende vraag naar energiezuinige woningen en duurzame woningen hebben een hogere waarde. Groene woningen behouden betere verkoopaantallen, dalen minder in prijs, verkopen sneller en worden vaker boven de vraagprijs verkocht. Makelaars bevestigen dat kopers steeds kritischer naar het energielabel kijken, waarbij sommigen zelfs niet reageren op woningen met een label lager dan C. Dit effect is het meest merkbaar op ruimere woningmarkten.

De vraag blijft echter of verkopers de investeringen in duurzaamheid terugverdienen via een hogere verkoopprijs. Verduurzaming kan een woning aanzienlijk aantrekkelijker maken, zoals blijkt uit het voorbeeld van twee identieke vooroorlogse tussenwoningen. Een verbouwde woning met energielabel A heeft een waarde van bijna € 615.000, terwijl een niet-verbouwde woning met energielabel E ongeveer € 538.000 waard is, wat neerkomt op een verschil van ruim 14%.

Het investeren in duurzaamheid biedt voordelen zoals energiebesparing, CO2-reductie, lagere energierekeningen en meer wooncomfort. De hogere waarde en aantrekkelijkheid van groene woningen kunnen een sterke stimulans vormen. Hoewel verkopers moeilijk kunnen inschatten of de waardestijging de investeringen dekt, kan waardevermeerdering steeds meer woningeigenaren aanzetten tot investeringen in duurzaamheid. Een verplicht minimaal energielabel voor alle woningen blijft mogelijk nog even uit, maar de trend naar duurzaamheid en de waarde ervan zetten zich voort.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Green Deal IJsseloord | officieel ondertekend!

Green Deal IJsseloord | officieel ondertekend!

De Green Deal IJsseloord I is nu officieel ondertekend, wat een belangrijke mijlpaal markeert voor de duurzame ontwikkeling van dit gebied. De gemeente Arnhem, vertegenwoordigd door wethouder...
Ontwikkeling winkelcentrum Kronenburg gestart!

Ontwikkeling winkelcentrum Kronenburg gestart!

De eerste stap in de renovatie van winkelcentrum Kronenburg is gezet! De Gemeente Arnhem en Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, hebben een intentieovereenkomst ondertekend,...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie