Een nieuwbouwwoning kopen: hoe doe ik dat?

Geschreven door Joost Bleijenberg op 26 november 2021

Het kopen van een nieuwbouwwoning vergt net even een andere aanpak dan het kopen van een bestaand huis. Waar u bij een bestaande woning gelijk ziet wat u krijgt, moet u bij een nieuwbouwwoning fantaseren. U maakt immers de keuze voor een woning op basis van impressies en tekeningen die tot de verbeelding spreken. Om u op weg te helpen, hebben wij een stappenplan gemaakt. Zo bent u goed op de hoogte waar u precies rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

1. Oriëntatie

Allereerst is het belangrijk dat u uw woonwensen in kaart brengt. Waar wilt u graag wonen? Waar bent u prevcies naar op zoek? En met welke kosten krijgt u te maken als u een nieuwbouwwoning koopt? Voordat u op zoek gaat naar een nieuwbouwwoning, is het eerst belangrijk dat u dit goed helder heeft.

Heeft u recent al geïnformeerd naar uw financiële mogelijkheden? Of wilt u weten of het mogelijk is om uw droomhuis te financieren? Een financiële check vooraf helpt om de kans van slagen te vergroten. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt! Wij brengen u graag in contact met onze vaste financieel adviseur om u van een goed advies te voorzien omternt de hypotheek van een nieuwbouwwoning. Wij geven u graag een vrijblijvend advies om te bepalen of u de woning van uw dromen kunt financieren.

Ja, ik wil financieel advies

2. Zoeken & selectie

Via Funda.nl en diverse projectwebsites kunt u gedetailleerde informatie verkrijgen over nieuwbouwwoningen. Wanneer u geïnteresseerd bent in een specifieke woning is het vaak mogelijk om een start verkoop bijeenkomst bij te wonen, wanneer u zich kunt inschrijven voor een woning. Tevens ontvangt u hierbij alle informatie over uw toekomstige woning en worden al uw vragen beantwoord.

3. Inschrijving & toewijzing

Wanneer u van plan bent om de nieuwbouwwoning te gaan kopen, schrijft u zich in op één of meerdere bouwnummers. U ontvangt informatie en voor vragen kunt u altijd terecht bij de nieuwbouwmakelaar. Wanneer u via een inschrijving uw interesse kenbaar heeft gemaakt, en er zijn meerdere mensen voor dezelfde woning, worden de woningen geloot onder de inschrijver. Wanneer u de woning toegewezen krijgt gaat u verder in het proces.

4. Eerste gesprek

Wanneer de woning is toegewezen aan u, nodigen wij u uit voor een eerste gesprek bij ons op kantoor. Wij bekijken en bespreken samen de bouwtekeningen, technische omschrijving en overige zaken met u. Hoe groot is uw huis precies? Hoe diep is uw tuin? Welke opties zijn er allemaal mogelijk?

5. Tekenen maar!

Het koopcontract van een nieuwbouwwoning noemen wij de koop- en aannemingsovereenkomst. Wanneer u zeker bent dat u de nieuwbouwwoning wilt aankopen en geen vragen meer heeft over de koop- en aannemingsovereenkomst, tekent u deze overeenkomsten. Bij het tekenen van de overeenkomst is het belangrijk om in ieder geval op de volgende punten te letten:

  • Prijs en rente
  • Betalingstermijnen
  • Garantie
  • Bouwtijd
  • Ontbindende & opschortende voorwaarden

6. Uw nieuwbouwhuis financieren

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft u maximaal 8 weken de tijd om uw financiering te regelen. Hiervoor schakelt u een hypotheekadviseur in. Hij zal u alles vertellen over de financiële zaken. Lukt dit niet binnen de 8 weken termijn dan kunt u kosteloos ontbinden.

7. De notaris

Wanneer uw financiering rond is en alle andere ontbindende en opschortende voorwaarden die samenhangen met het project zijn voldaan, kan de akte van levering worden gepasseerd bij de notaris. Vaak heeft een projectontwikkelaar één notaris aangewezen voor het gehele project.

8. Bouw

Wanneer u de woning heeft gekocht en de bouw begint kunt u het bouwproces volgen en uw toekomstige nieuwbouwwoning af en toe bezoeken. Vaak worden er kijkmiddagen georganiseerd om uw nieuwbouwwoning te bezoeken. Tevens kunt u kennismaken met uw nieuwe buurtbewoners.

9. De vooroplevering

Circa 10 dagen voor de definitieve oplevering van uw woning krijgt u een vooroplevering. Door deze vooroplevering voorkomt u dat u na de definitieve oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd had gezien. De aannemer kan dit dan nog aanpassen voordat u de woning betrekt.

10. De oplevering van uw nieuwbouwwoning

De bouw is afgerond: uw nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. Dit is altijd een feestelijk moment! Echter moet tijdens deze definitieve oplevering nog wel geïnspecteerd worden of al uw wensen waarvoor u getekend heeft daadwerkelijk zijn gerealiseerd. U tekent hiervoor een proces verbaal van oplevering.

11. Na de oplevering

Uw woning is opgeleverd. Nu kunt u zich druk gaan maken om de leuke dingen: de inrichting van uw nieuwe huis. Komt u alsnog gebreken tegen? Dan hangt het af van de afspraken in uw koop-aannemingsovereenkomst hoe lang de bouwe aansprakelijk is.

Nieuwbouwwoning in Arnhem

In heel Arnhem, maar met name in Arnhem-Zuid, wordt de komende jaren veel nieuwbouw gerealiseerd. Maar waar moet u op letten als u overweegt nieuwbouw te kopen? Wat zijn de mogelijkheden en wat kan juist niet? En hoe zit het met het financiële aspect? Onze nieuwbouwmedewerkers helpen u bij het beantwoorden van deze vragen. En uiteraard zijn we u graag van dienst bij het zoeken naar een passende woning in één van de vele projecten in bijvoorbeeld Schuytgraaf. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

026 355 21 00
nieuwbouw@bmvmakelaars.nl

Een nieuwbouwwoning kopen: hoe doe ik dat?
Joost Bleijenberg
Neem contact op met Joost

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Minder vergunde nieuwbouwwoningen in 2023

Minder vergunde nieuwbouwwoningen in 2023

In 2023 zijn vergunningen verleend voor de bouw van bijna 55 duizend nieuwe woningen, een daling van 15 procent ten opzichte van 2022. De afname was voornamelijk zichtbaar bij koopwoningen,...
Arnhemse woon- en kantoorbelegging met 45 appartementen en 2.600 m² kantoor aangekocht

Arnhemse woon- en kantoorbelegging met 45 appartementen en 2.600 m² kantoor aangekocht

ARNHEM - Namens een particuliere belegger heeft BMV Beleggingsmakelaars, partner in Dynamis, het beleggingsobject ter grootte van circa 5.000 m2 gelegen aan Velperweg 22-24 te Arnhem...
Bekijk overzicht