De hypotheekrente stijgt: welke invloed heeft dit op de woningmarkt?
Geschreven door Marc Bakker op 23 februari 2022De hypotheekrentes zijn de afgelopen weken opnieuw flink gestegen. Afgelopen week gingen deze met 0,2 procentpunt omhoog. Dat betekent dat de rentes de afgelopen week het snelst sinds 2008 stegen. Na een jarenlange daling van de hypotheekrente is er een trendbreuk zichtbaar geworden. De tarieven zijn nog steeds historisch laag, maar kopers voelen de rentestijging wel. Welke gevolgen heeft de stijging op de oververhitte woningmarkt?
Hypotheekrente
Ondanks de flinke stijgingen liggen de rentes nog altijd historisch laag. Wanneer je vijf jaar geleden je rente wilde vastzetten, betaalde je nog ruim boven de 2 procent. Tien jaar geleden betaalde je zelfs meer dan vijf procent. De populairste optie op dit moment voor wie nu zijn hypotheekrente twintig jaar wil vastzetten is gemiddeld 1,84 procent. De hypotheekrente blijft dus historisch laag, maar is wel 0,45 procentpunt meer dan aan het begin van dit jaar.
Stijging historisch lage hypotheekrente
De stijging van de historisch lage hypotheekrente komt niet als een totale verrassing. Zo stijgen de rentetarieven op langlopende staatsleningen al een paar maanden. Staatsleningen zijn zo'n beetje de meest risicoloze beleggingen die er zijn, dus als de rente daarop stijgt, zal de rente voor banken en verzekeraars ook oplopen als zij voor lange tijd geld ophalen om een hypotheek mee te bekostigen. De hypotheekrente beweegt daardoor mee met de rente op staatsleningen.
Effect maximale leenruimte huizenkopers
Een hogere rente betekent duurdere hypotheken. De stijgende rente is vooral merkbaar voor kopers. Starters zullen daarbij het meeste last hebben van de stijgende rente. Voor hen is het namelijk noodzakelijk om nog een hypotheek af te sluiten wanneer zij een huis kopen en zullen daarom als eersten te maken krijgen met een stijgende rente.
Naast starters worden ook doorstromers geraakt door de rentestijgingen. Echter beschikken doorstromers in de regel over wat hogere inkomens dan starters en kunnen zij de lagere hypotheek die zij door de stijgende rentelast krijgen, compenseren met de overwaarde van hun vorige woning.
Mogelijke gevolgen stijging hypotheekrente
Nu de hypotheken duurder worden en de maximale leenbedragen dalen, speelt de vraag op welke invloed dat heeft op de huizenprijzen in Nederland. De huizenprijzen zijn afgelopen jaren niet alleen fors gestegen door het woningtekort, maar ook door de steeds lagere hypotheekrente. Of de stijgende rente de verhoudingen op de oververhitte woningmarkt doen kantelen, is nog onbekend.
Nieuwsgierig of de huidige lage rente voor u nog voordeel op kan leveren? Of bent u benieuwd wat de stijgende hypotheekrente voor u voor gevolgen heeft? Neem gerust contact met ons op en laat onze financieel adviseur u helpen met al uw vragen!