Coronacrisis spoort meer Arnhemmers aan hun huis te koop te zetten

ARNHEM - De coronacrisis zet meer Arnhemmers met een eigen woning er toe aan hun huis te koop aan te bieden.

Daardoor neemt het door de intelligente lockdown naar een historisch dieptepunt gezakte woningaanbod weer toe.

Die trend signaleert BMV Makelaars in Arnhem op basis van de jongste kwartaalcijfers over de woningmarkt in Arnhem. Begin juli stonden er circa 375 huizen te koop in de gemeente, 50 meer dan drie maanden eerder, toen het land door de coronamaatregelen kwam stil te staan. Een jaar eerder rond dezelfde tijd kon wie in Arnhem naar een koophuis zocht een keuze uit 500 woningen maken.

Overwaarde pakken
Researchmanager Rick van Zwet van Dynamis, de koepelorganisatie waarvan BMV Makelaars deel uitmaakt, denkt dat veel huizenbezitters in Arnhem de overwaarde willen pakken die ze de afgelopen jaren op hun woning hebben opgebouwd door de continue prijsstijgingen.

"Zij denken dat de top van de markt is bereikt en ze voorzien dat de economische omstandigheden door de coronacrisis verslechteren. Door nu te verkopen, willen ze eventuele prijsdalingen voor zijn en voorkomen dat ze straks niet van hun huis af komen.”

De opleving in het aanbod vergroot de kansen van woningzoekenden om een huis in Arnhem te kopen, maar daarmee is de schaarste nog niet weggenomen. ,,Als je met een beetje afstand naar de situatie kijkt, dan is het nog steeds zo dat we met de woningmarkt op een dieptepunt zitten”, zegt Van Zwet.

Arnhem heeft dan ook nog de mazzel dat het aanbod groeide dankzij verschillende nieuwbouwprojecten, waaronder in Schuytgraaf.

Omslag begin juni
Sinds de start van de intelligente lockdown half maart ligt het aantal verkopen structureel onder het niveau van vorig jaar. Begin juni diende zich de omslag aan. Normaliter zwakt de verkoop dan af omdat de zomervakantie in aantocht is, maar nu bleef deze op peil. Vorige maand wisselden ruim de helft meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder.

De coronacrisis heeft volgens het Arnhemse makelaarsbedrijf nog geen effect gehad op de woningprijzen in Arnhem. Kopers betaalden de afgelopen drie maanden gemiddeld 273.000 euro voor een woning, wat vergelijkbaar is met de prijs in de eerste drie maanden van dit jaar. Omgerekend komt dat neer op 2.650 euro per vierkante meter woonruimte. En dat is wel ruim 300 euro meer dan een jaar geleden.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen 

Heimstaden kiest voor Dynamis! Dynamis partner BMV aan de slag in Arnhem, Elst & Wageningen

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van woningen aan...
Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve regelgeving huurwoningen 2024

Definitieve maximale huurindexatie 2024 Vervolg artikel d.d. 20 oktober 2023. Eerder schreven wij dat de te verwachten huurverhoging voor geliberaliseerde...
Bekijk overzicht