Bespaar op uw hypotheek: laat uw huis taxeren

Bespaar op uw hypotheek: laat uw huis taxeren

Het gonst en zoemt de laatste tijd in huizenland: wie wil besparen op zijn of haar hypotheek doet er slim aan de woning opnieuw te laten taxeren.

Het zou u zomaar € 100 per maand kunnen opleveren. Hoe zit dat precies?

Hypotheekverstrekkers laten klanten vaak extra rente betalen wanneer de waarde van hun woning lager is dan het hypotheekbedrag. In hun ogen vormt u een risico en om dat te kunnen dekken betaalt u vervolgens rente in de vorm van risico-opslag. Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van uw huis, hoe hoger de risico-opslag. Maar wat als u na verloop van tijd nauwelijks een risico vormt omdat u al een deel van de hypotheek heeft afgelost of uw woning de afgelopen jaren flink in waarde is gestegen? Dan zou u in principe minder of zelfs helemaal geen risico-opslag meer hoeven te betalen.

Zelf doen

Oftewel: om in aanmerking te komen voor verlaging van de risico-opslag moet u er zelf achteraan. Wanneer u vervolgens door middel van een taxatie kunt bewijzen dat het risico voor de hypotheekverstrekker kleiner is geworden, kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal komen te vervallen.

Dus worden onze taxateurs regelmatig gebeld voor een taxatie. Niet omdat iemand zijn huis wil verkopen, maar vanwege het fenomeen risico-opslag. Volgens de taxateur zijn alleen niet alle hypotheekcontracten geschikt en doet u er verstandig aan eerst zelf op onderzoek uit te gaan. Maarten Muller: ‘Begin met de WOZ-waarde te checken. Wat wordt er voor vergelijkbare woningen gevraagd? Waar liggen de kansen? Twijfelt u? Bel vervolgens uw hypotheekadviseur en win advies in. Vaak hoeft u niet eens met hem om tafel te zitten. Hij kent uw dossier en kan u vrij snel alle antwoorden geven. Pas wanneer u denkt dat u kans maakt, schakelt u een taxateur in.’

Neem contact op met onze taxateurs voor meer informatie. 026 - 355 21 00.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie