Arnhem voert mogelijk opkoopbescherming in: mogelijkheden vastgoedbeleggers beperkt!

Geschreven door Jacco Vogelaar MRICS op 15 december 2021

Arnhem behoort tot de eerste groep Nederlandse steden die opkoopbescherming invoert. Arnhem volgt hiermee nieuwe landelijke regels, die vanaf 2022 gaan gelden. Een gekochte woning moet daadwerkelijk door de koper in gebruik worden genomen. De opkoopbescherming gaat gelden voor huizen met een WOZ-waarde van maximaal €325.000; deze grens wordt jaarlijks geïndexeerd.

Arnhemse wijken

Opkoopbescherming geldt dan voor de meeste Arnhemse wijken. In totaal gaat het om ongeveer twee derde van alle koophuizen in Arnhem. De landelijke regels staan alleen opkoopbescherming toe in wijken waar de gemeente kan aantonen dat het opkopen van woningen leidt tot zoveel schaarste dat starters nauwelijks kans maken op een woning. Of als de leefbaarheid van de wijk erdoor onder druk komt te staan.

Gemeenteraad neemt besluit

Het voorstel hiervoor is door het College ter inzage gelegd. De inspraakperiode duurt tot en met 28 december. Daarna wordt de opkoopbescherming in de huisvestingsverordening opgenomen en voor behandeling naar de gemeenteraad gestuurd. Als de raad de opkoopbescherming goedkeurt, bepalen de landelijke regels dat woningen die worden verkocht de eerste vier jaar niet kunnen worden verhuurd. Woningen die voor het ingaan van de nieuwe regels al verhuurd werden, mogen dat blijven als ze worden verkocht.

Uitzonderingen

Op de regels zijn drie uitzonderingen. Een verkochte woning kan wel verhuurd worden aan een eerste- of tweedegraads familielid. Ook als een huiseigenaar een periode in het buitenland wil verblijven, mag hij zijn woning verhuren. Dat kan voor maximaal één jaar. Ook verhuur van een woonruimte, die onlosmakelijk verbonden is met een bedrijfsruimte, winkel of kantoor blijft mogelijk. Voor al deze uitzonderingen moeten huiseigenaren wel een vergunning aanvragen.

Bron: De Gelderlander

Arnhem voert mogelijk opkoopbescherming in: mogelijkheden vastgoedbeleggers beperkt!
Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ede kan 1.400 woningen bouwen dankzij aankoop stikstofruimte

Ede kan 1.400 woningen bouwen dankzij aankoop stikstofruimte

Ede voor het eerst in top-25 vestigingslocaties!

Ede voor het eerst in top-25 vestigingslocaties!

Eindhoven, Delft en Ede-Wageningen presteren goed in de jaarlijkse lijst van PropertyNL/Company.info met de beste werklocaties van Nederland. De ranglijst van...
Bekijk overzicht