Dit zijn 4 bekende problemen: is uw huis al winterklaar gemaakt?

De zogeheten ‘Indian Summer’ loopt op zijn einde. Vaak gevolgd door wind, regen en misschien wel vorst. De barbecue mag weer terug in de schuur. U bent slechts een aantal stappen verwijderd van een warm en behaaglijk huis. Dit zijn de 4 bekende problemen in aanloop naar de winter:

 1. Verwarmingsketel
  De verwarmingsketel is voor velen een dure kostenpost. Pas aan de bel trekken zodra er problemen zijn is funest. Structureel onderhoud aan uw cv ketel voorkomt een hoop problemen. Laat uw cv ketel door een gecertificeerde monteur of vakman controleren. Daarmee komt u minder snel voor verassingen te staan en uw ketel gaat ook langer mee. Zelf kunt u ook stappen ondernemen. Controleer of er voldoende water aanwezig is en laat uw cv ketel regelmatig ontluchten. Daardoor warmt uw huis sneller op. Ziet u roestplekken op uw cv ketel? Dit kan een teken van een mogelijke lekkage zijn. Voorkomen is beter dan genezen.

 2. Schoorsteen
  Een open haard of houtkachel is een heerlijke toevoeging aan uw huis. Het zorgt voor een warm en sfeervol thuis. Als uw schoorsteen nooit of niet goed is geveegd, kan dit leiden tot een schoorsteenbrand. De schoorsteen goed door laten vegen door een specialist is geen overbodige luxe. Verzekeraars vragen namelijk bij een schoorsteenbrand ook naar bewijs dat de schoorsteen goed is onderhouden. Tip: Bewaar al uw rekeningen van het onderhoud van uw schoorsteen.

 3. Tocht
  Een slecht geïsoleerde woning zorgt voor hogere stookkosten. Dat is bij iedereen bekend. Het is echter niet alleen het materiaal dat verwerkt is in de muren en het dak. Bij de isolatie van uw huis kunt u ook denken aan slecht sluitende ramen en deuren. Met de winter in aantocht kunt u dit het beste vroegtijdig controleren. Een deurdranger kan u helpen bij niet goed sluitende deuren. Het sluiten van de gordijnen houdt de kou ook buiten uw huis. Maar zorg ervoor dat de gordijnen niet op de radiator hangen. Anders kan de warmte zich niet goed verspreiden.

 4. Dak(goot)
  De meeste warmte ontsnapt via het dak. Beschadigingen en kapotte dakpannen dragen daar uiteraard aan bij. Loop daarom regelmatig uw zolderverdieping na op kieren, beschadigingen en lekkage. Het dak van binnenuit isoleren met glaswolplaten vormt een goede basis. De dakgoot wordt geregeld vergeten bij onderhoud aan uw dak. Het plaatsen van bladvangers bij de afvoer zorgt voor een watervrij dak. Een bevroren dak of dakgoot zorgt op den duur voor grote schade. De dakgoot kunt u zelf schoonhouden of u kunt een specialist inschakelen.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woonvisie Arnhem

Woonvisie Arnhem

ARNHEM - Onlangs is het ontwerp van de...
Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024

Vooruitzichten regelgeving huurwoningen 2024

Verwachting huurindexatie 2024 In december worden de maximale huurverhogingspercentages definitief vastgesteld en bekendgemaakt, maar de verwachting is dat...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie