34.000 zonnepanelen op Energiepark Koningspleij in Arnhem

Geschreven door Jacco Vogelaar op 13 april 2022

Deze maand zijn de laatste zonnepanelen op de Koningspleij in Arnhem gelegd. Daarmee is Energiepark Koningspleij nagenoeg afgerond. Automobilisten die geregeld over de Pleijweg (N325) tussen Arnhem en Westervoort rijden, zagen het weiland stukje bij beetje vol raken met zonnepanelen. Eerder werden er al drie windturbines geplaatst.

Afgelopen najaar werd begonnen met de aanleg van het zon- en windpark. Dit na jaren vertraging, veroorzaakt door een stroperige zaak bij Raad van State. Die werd aangespannen door de gemeente Westervoort, Vogelwerkgroep Arnhem en wijkverenigingen uit Arnhem en Westervoort. Zij vreesden voor hun uitzicht en aantasting van het landschap.

Testen tot mei
Deze maand zijn de laatste paar panelen gelegd, bevestigt Joris Hooijberg van Sunvest, ontwikkelaar van het park. ,,Alles ligt nu en de helft van de panelen bevindt zich op dit moment in de testfase", zegt hij. ,,Daarin kijken we of de aarding in orde is en of alle verbindingen kloppen.” Tijdens de testfase wordt er al wel stroom opgewekt door de in totaal 34.000 panelen. ,,Als de testfase naar tevredenheid verloopt, verwachten wij dat het park in mei volledig draait.”

3.500 huishoudens
Volgens Hooijberg levert het zonnepark omgerekend stroom voor 3.500 huishoudens. Hoe die stroom precies wordt verdeeld bepaalt de gemeente Arnhem, dat de stroom weer afneemt van Greenchoice.

Onder andere bedrijven op het naastgelegen Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gaan gebruik maken van de opgewekte stroom. In bewoonde gebieden worden laadpalen voor elektrische auto’s gevoed door het zonnepark. Inwoners van Arnhem konden vanaf medio 2020 ook obligaties van het park kopen, waarna zij rente ontvangen. In totaal legden 81 inwoners van de gemeente Arnhem 150.000 euro neer voor deze obligaties. Daarbij zijn er investeringen geweest van 25 euro en van 10.000 euro en alles daartussenin.

Wachten op de vierde windmolen
Het wachten is nog op de vierde windmolen die in het gebied gebouwd moet worden. Een conflict tussen bouwer Pure Energie en opdrachtgever IPKW leidt tot vertraging van de bouw van dit exemplaar.

Bron: De Gelderlander
Afbeelding | © Rolf Hensel

34.000 zonnepanelen op Energiepark Koningspleij in Arnhem
Jacco Vogelaar
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat verandert er in 2024 op de woningmarkt?

Wat verandert er in 2024 op de woningmarkt?

Wat kunt u verwachten in het nieuwe jaar? Hieronder volgt een overzicht van de meest relevante wijzigingen, helder en duidelijk uitgelegd, zodat u direct kunt zien wat deze voor u en uw...
Supermarkt naar winkelcentrum Presikhaaf

Supermarkt naar winkelcentrum Presikhaaf

Wereldhave heeft een nieuwe huurovereenkomst getekend met de bekende Turkse supermarkt Güven voor een vestiging in het Full Service Center Presikhaaf. De supermarkt zal een winkelruimte van...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie