Huren versus kopen van een bedrijfspand: de voor- en nadelen

Wanneer uw bedrijf gaat groeien en u op het punt staat om op zoek te gaan naar een bedrijfspand, stelt u zichzelf waarschijnlijk de vraag: is het gunstiger om een bedrijfspand te huren of te kopen? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij, zodat u deze goed tegen elkaar kunt afwegen.

De voordelen van huren

 • Flexibiliteit
  Het grootste voordeel van het huren van een bedrijfspand is de flexibiliteit. Wanneer uw bedrijf bijvoorbeeld groeit en u behoefte heeft aan een groter pand of liever naar een andere locatie verhuist, kunt u de huur opzeggen. Het opzeggen van de huur gaat vaak gemakkelijker en sneller dan het verkopen van de bedrijfsruimte en kost daardoor minder moeite. Met huren kunt u dus flexibeler omgaan met groeibewegingen binnen uw bedrijf.
 • Geen kosten aan onderhoud
  Een ander belangrijk voordeel is dat u zelf geen kosten heeft van groot onderhoud. In principe zijn deze kosten namelijk niet voor uw rekening, maar voor de verhuurder. Het is wel belangrijk dat u hierbij goed op let! Het kan namelijk zijn dat in het huurcontract andere afspraken zijn opgenomen.
 • Geen grote investering
  Wanneer u een bedrijfspand huurt, hoeft u niet in één keer een groot bedrag te investeren. Ook dit kan als voordeel gezien worden wanneer u ervoor kiest om te huren. Hierdoor legt u minder beslag op uw vermogen en kunt u het geld eerst investeren in andere zaken die mogelijk van belang zijn voor uw bedrijf.

De nadelen van huren

Over het algemeen is het beter om een bedrijfsruimte kleiner dan 400 m2 te huren dan te kopen. Daarnaast is het voor bedrijven die nog in de beginfase zitten, vaak voordeliger om een bedrijfspand te huren. Echter zitten er aan huren ook een aantal nadelen, welke belangrijk zijn om in uw overweging mee te nemen.

 • Contracten, regels & eisen verhuurder
  Bij het huren van een bedrijfspand heeft u te maken met een verhuurder. Een verhuurder heeft eigen contracten, regels en eisen. Deze regels staan opgesteld in de huurovereenkomst en daarom is het altijd belangrijk om deze goed door te nemen. Het is namelijk belangrijk dat u zich aan deze regels houdt wanneer u huurder bent van een pand.
 • Geen grote verbouwingen
  Een ander nadeel aan het huren van een bedrijfsruimte is dat het vaak zo is dat een pand voor het grootste gedeelte hetzelfde moet blijven. Het is hierdoor lastiger om grote verbouwingen binnen het pand uit te voeren. Om te verbouwen, heeft u altijd toestemming van de verhuurder nodig.
 • Waardestijging pand
  Wanneer u een bedrijfspand huurt, heeft u geen voordeel van de waardestijging van het pand. Wanneer het pand namelijk meer waard wordt, verdient u hier als huurder niets aan. Alleen de verhuurder heeft hier iets aan. Voor u als huurder kan het in uw nadeel werken, omdat de huur door de jaren heen duurder kan worden.

De voordelen van kopen

Wanneer u de voor- en nadelen van het huren van een bedrijfspand heeft gelezen, wilt u wellicht toch liever een bedrijfspand kopen. We zetten de voordelen van het kopen van een bedrijfspand eerst voor u op een rij:

 • Investering in uw bedrijf
  Het belangrijkste voordeel van het kopen van een bedrijfspand is dat u investeert in uw bedrijf. Wanneer u besluit een bedrijfsruimte te kopen, kunt u hiermee na verloop van tijd meer eigen vermogen opbouwen wanneer het pand in waarde toeneemt. Op deze manier bouwt u vermogen op. Een andere interessante reden kan de waardestijging van het pand zijn, omdat u hier als eigenaar ook van profiteert.
 • Vrijheid
  Daarnaast is een belangrijk voordeel van het kopen van een bedrijfspand dat het u veel vrijheid als ondernemers heeft. U heeft niet te maken met veranderende voorwaarden of aflopende contracten waardoor er veel duidelijkheid is voor de langere termijn. Als eigenaar bepaalt u zelf hoe lang u in het pand gevestigd blijft en hoeft u geen rekening te houden met eventuele eisen van de verhurende partij. Zo kunt u gemakkelijk een deel van de locatie verhuren aan een andere partij of grote verbouwingen uitvoeren.
 • Rente van de financiering lager
  Als laatste is de rente van de financiering van het bedrijfspand vaak lager dan de huurprijs van het pand. Hierdoor hoeft u maandelijks minder te betalen, dan wanneer u het pand zou huren.

De nadelen van kopen

 • Eigen vermogen
  Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het kopen van een bedrijfspand. Als u besluit om een bedrijfspand te kopen, moet u namelijk op zijn minst over eigen vermogen beschikken. U moet namelijk in één keer een flink bedrag investeren en deze kosten kunt u niet meer gebruiken om op een andere manier in uw bedrijf te investeren. Vooral voor beginnende bedrijven kan dit een nadeel zijn, omdat zij het geld vaak goed kunnen gebruiken voor andere zaken.
 • Verantwoordelijk voor onderhoudskosten
  Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor de onderhoudskosten. Wanneer u eigenaar van een bedrijfspand bent, moet u zelf het onderhoud uitvoeren. Bij deze onderhoudskosten kunt u denken aan het binnen onderhoud, maar u krijgt ook te maken met het buitenonderhoud, zoals het schilderwerk, de fundering of het repareren van vloeren of daken.
 • Waarde van het pand is marktafhankelijk
  Met het kopen van een bedrijfspand loopt u ook het risico dat uw pand minder waard kan worden. De waarde van het pand is namelijk marktafhankelijk. Wanneer de markt slechter wordt, kan het hierdoor ook moeilijker zijn om uw pand op het gewenste moment en tegen de gewenste prijs te verkopen.

Maar is het nu verstandiger om een bedrijfspand te kopen of te huren? Zelfs wanneer u alle bovenstaande voor- en nadelen van het kopen of huren van een bedrijfspand heeft gelezen, kan deze vraag nog steeds opspelen. Het hangt natuurlijk helemaal af van uw situatie en er zijn vele factoren die u moet overwegen bij de keuze voor het huren of kopen van een bedrijfspand.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een weloverwogen beslissing? Neem contact op met onze bedrijfsmakelaars. Wij kunnen u voorzien van het juiste advies!

Jacco Vogelaar MRICS
Neem contact op met Jacco

Gerelateerde artikelen over: Bedrijfspand kopen of huren

Waarom een bedrijfsmakelaar inschakelen?

U bent op zoek naar een bedrijfspand. Via Funda in business kunt u natuurlijk bedrijfspanden zoeken en vergelijken, maar u kunt ook de hulp van een bedrijfsmakelaar inschakelen. Maar waarom is...