Woningverkopen in Arnhem sterk gestegen

Woningverkopen in Arnhem sterk gestegen

Het goede derde kwartaal van 2014 is opgevolgd door een nog beter vierde kwartaal. Hierdoor ligt het totaal aantal woningverkopen in Arnhem in 2014 zo’n 27% hoger dan in 2013. De stijging geldt voor alle typen woningen.

Het aantal te koop staande woningen zat aan het eind van 2014 op het laagste niveau sinds 2010. Aan het begin van het jaar stonden er 2.005 woningen te koop. Dit is gedurende het jaar afgenomen tot 1.866.

De verkooptijden zijn ook terug gelopen. Deze waren op het dieptepunt van de markt gemiddeld 152 dagen. Eind 2014 is dit afgenomen tot 107 dagen, een afname van bijna 30%.

De verkoopprijzen zijn over de hele linie vrijwel gelijk gebleven. In dit opzicht presteren hoekwoningen en twee onder één kap woningen het best met een prijsstijging van 5,5% resp. 7,6% vergeleken met eind 2013.

Nieuwbouw

Ook voor de nieuwbouw was 2014 een goed jaar. Er zijn in Arnhem 308 nieuwbouwwoningen verkocht, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013. De verkoopstijging was deels te wijten aan de verkoop van woningen aan beleggers die de woningen gaan verhuren.

“Het stijging in transactievolume is in alle delen van de stad zichtbaar, al is het herstel in de Schuytgraaf het grootst. Na de minimale verkopen van de afgelopen jaren zijn er in 2014 sinds lange tijd weer meer dan honderd woningen verkocht in de Schuytgraaf”, aldus Maarten Muller, nieuwbouwmakelaar bij Strijbosch Thunnissen. De snelst verkopende projecten waren de projecten in het ‘overige’ gedeelte van Arnhem-Noord; Klingelbeek en Saksen Weimar.

Prijsontwikkeling

De transactieprijzen zijn licht gestegen in 2014 en dit wordt ook voor 2015 verwacht. Erwin Broersma, woningmakelaar bij Strijbosch Thunnissen: “Ook voor 2015 verwachten we een lichte stijging. De lage rentestand en de voorzichtig positieve macro economische vooruitzichten zullen een positieve invloed hebben, echter de scherpere financieringsregels, beperking van de schenkingsregeling en verlaging van de NHG grens zullen naar verwachting de stijging in prijzen enigszins beperken.”

Toekomstverwachting

De bevolking in de grote steden groeit ten opzichte van het buitengebied. Hierdoor zullen prijsverschillen toenemen. Het topsegment van de woningmarkt heeft het nog altijd lastig en dit zal naar verwachting niet veel verbeteren. Mede door een lagere ‘loan to value’, ’loan to income’ en het verplicht aflossen is de markt voor duurdere woningen kleiner geworden. Aangezien het aantal eenpersoonshuishoudens en ouderen blijft toenemen, verwachting wij dat de stijging van het aantal verkochte appartementen verder door zal zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie