Verhuur onverkochte woning wordt eenvoudiger

Verhuur onverkochte woning wordt eenvoudiger

Woningeigenaren die hun oude huis niet kwijt kunnen en door de aankoop van een andere woning met dubbele lasten zitten, kunnen dat eerste huis in de toekomst gemakkelijker verhuren. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wil de procedures versoepelen, zo liet ze dinsdag 17 januari weten.

Ook gaat ze makelaars via hun koepels informeren over de huidige mogelijkheden voor huiseigenaren om hun oude huis te verhuren, zo schreef ze eerder op de dag aan de Tweede Kamer.

De Leegstandwet biedt al mogelijkheden om bij aankoop van een ander huis het oude (zonder huurbescherming) te verhuren, maar Spies denkt dat het 'wel zou kunnen zijn' dat niet alle makelaars daarvan op de hoogte zijn. In de Tweede Kamer gingen vorig jaar stemmen op om de tijdelijke verhuur van koopwoningen gemakkelijker te maken. De procedure voor het aanvragen van de verplichte verhuurvergunning voor te koop staande huizen bij de gemeenten wordt nu versoepeld, belooft Spies.

De huizen moeten niet langer onder het Woningwaarderingsstelsel (‘puntenstelsel’) vallen. Zo vervalt de verplichting voor gemeenten om voor de te verhuren woning een maximale huurprijs vast te stellen. Ook mogen gemeenten bij het verlenen van de vergunning geen extra voorwaarden stellen. Spies gaat met het ministerie van Financiën en de hypotheekverstrekkende banken de eventuele knelpunten oplossen. Met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat minister Spies dan ook nog de regels voor tijdelijke verhuur bij de ombouw van kantoorpanden naar huurwoningen tegen het licht houden.


Bron: Vastgoedmarkt.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie