Uw kansen als koper vergroten: bieden zonder voorbehoud van financiering

Geschreven door Marc Bakker KRMT op 8 maart 2022

Er staan weinig woningen in de verkoop, de woningen die in verkoop staan zijn al weg voordat u het weet, de vraagprijs is veel te hoog of wanneer er eindelijk een geschikte woning op Funda verschijnt, zijn er nog zo’n dertig andere potentiële kopers. U ziet uw droomhuis alweer aan u voorbijgaan. We snappen uw frustratie! In dit blog geven wij u de tip om uw kansen als koper te vergroten: bieden zonder voorbehoud van financiering!

Wat betekent onder voorbehoud van financiering?

Laten we eerst bij het begin beginnen en uitleggen wat een voorbehoud van financiering is. Voorbehoud financiering geeft kopers bij het aankopen van een woning de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Wanneer u gaat bieden op een woning onder voorbehoud van financiering en u de financiering tot een bepaald bedrag (meestal de gehele koopsom) niet rond krijgt binnen een bepaalde periode, kunt u kosteloos van de koop afzien. Gebruikelijk is een financieringsvoorbehoud van zes weken, maar een korter of langere termijn is ook mogelijk. In het koopcontract neemt u een datum op waarop u uiterlijk de hypotheek geregeld moet hebben.

Voor kopers is een financieringsvoorbehoud als het ware een vangnet voor als het niet lukt om de hypotheek rond te krijgen. Een hypotheek afsluiten kunt u pas doen nadat u een woning heeft gekocht. U kunt namelijk niet meer lenen dan honderd procent van de woningwaarde, ongeacht de hoogte van uw inkomen. Lukt het u als koper niet om een hypotheek te regelen? Dan kan door middel van een financieringsvoorbehoud de koop worden ontbonden en hoeft u de woning niet te kopen, zonder dat u een boete hoeft te betalen.

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering: aantrekkelijker voor verkoper

Wanneer u op het punt staat om een woning te kopen, kunt u ook een bod doen zonder voorbehoud van financiering. In het koopcontract neemt u dan geen ontbindende voorwaarde op die aangeeft dat u de koop nog kunt ontbinden wanneer u de financiering van de woning niet rond krijgt.

Bieden zonder voorbehoud van financiering vergroot uw kansen als koper, omdat het bieden zonder financieringsvoorbehoud de verkoper zekerheid en snelheid geeft. De verkoper hoeft namelijk geen weken te wachten tot u als koper zekerheid hebt over uw hypotheek. De woning is binnen enkele dagen, direct na de wettelijke bedenktijd, écht verkocht. Voor veel kopers is het hoogste bod ook niet altijd het beste bod. Zeker wanneer verkopers hun woning snel willen verkopen, draait het voornamelijk om zekerheid. Bieden zonder voorbehoud van financiering geeft de verkoper nou eenmaal zekerheid en vergroot dus uw kansen op het kopen van uw droomhuis.

Stel u voor dat u uw woning gaat verkopen en dat dit met enige snelheid moet. U krijgt twee biedingen die niet veel van elkaar verschillen. Alleen de ene met voorbehoud van financiering en de ander zonder. Voor welke koper zou u kiezen? De bieding zonder voorbehoud van financiering is voor u als verkoper waarschijnlijk een stuk interessanter. Met bieden zonder financieringsvoorbehoud kun je dus zelfs besparen op de hoogte van uw bod!

Risico’s bieden zonder financieringsvoorbehoud

Wij snappen dat dit vragen bij u oproept: neem ik geen onnodige risico’s met bieden zonder voorbehoud? Bieden zonder voorbehoud van financiering vergroot uw kans op het kopen van een woning, maar er zit ook een risico aan vast. Het grootste risico dat u loopt als u zonder voorbehoud van financiering biedt, is dat u niet zomaar van de koop kunt afzien wanneer u de hypotheek niet rond krijgt. Als u toch van de koop van de woning af wilt zien, moet u hiervoor een boete van 10% van de koopsom betalen.

Geen onnodige risico’s nemen en met een gerust gevoel bieden zonder voorbehoud van financiering? Breng uw financiële mogelijkheden altijd vooraf in kaart met een hypotheekadviseur. Onze hypotheekadviseurs adviseren u graag!

Vrijblijvende afspraak!

Voorbehoud van financiering is een onderdeel van de zogenaamde ontbindende voorwaarden die worden opgenomen in het koopcontract. Wanneer u een bod gaat uitbrengen voor een woning moet u aangeven of u dit met of zonder voorbehoud van financiering doet. Wij brengen u graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur om te advies te geven over wat in uw situatie het beste is.

Vrijblijvende afspraak

 Uw kansen als koper vergroten: bieden zonder voorbehoud van financiering
Marc Bakker KRMT
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Het zoeken naar uw perfecte woning kan een hele klus zijn. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat er een goede begeleiding bij komt kijken. Voor deze begeleiding bent u bij...
Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

ARNHEM - De Utrechtsestraat 40 in Arnhem direct nabij het Centraal Station, zal worden getransformeerd naar een hypermodern kantoorgebouw. Voorheen is het gebouw in gebruik geweest bij het ROC...
Bekijk overzicht