Tips bij het kopen van een woning

Tips bij het kopen van een woning

Als u een huis gaat kopen, gaat u liever niet over één nacht ijs. Het is een belangrijke stap die u maar een paar keer in uw leven maakt. Met een goede voorbereiding weet u precies wat uw wensen en mogelijkheden zijn. Wij zetten graag een aantal tips voor u op een rijtje.

1. Maak een overzicht van uw wensen
Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Want wat wilt u nu echt als het op uw droomhuis aankomt? En dan hebben we het niet alleen over het aantal gewenste vierkante meters, de hoeveelheid kamers en of er een tuin aan dat huis vast moet zitten – dat is óók allemaal belangrijk en moet zeker op uw lijstje komen, maar denk vooral ook aan: hoeveel kilometers wilt u forensen? Wilt u echt de stad uit? Wilt u een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? En wordt u warm van nieuwbouw of toch liever een jaren 30-huis?

2. Kijk vooruit
Hoewel u nu misschien alleen, of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet uw leven er wellicht over pak ‘m beet vijf of tien jaar anders uit. De toekomst voorspellen blijft natuurlijk een métier op zich, maar nadenken erover (komt er gezinsuitbreiding, ga ik meer thuiswerken?) maakt dat u weet welk huis het beste bij uw toekomst past.

3. Zoek online naar een woning
Het zoeken van een nieuwe woning op internet is tegenwoordig erg gemakkelijk, via onze website bijvoorbeeld. Op onze website kunt u een zoekersprofiel aanmaken. We houden u per mail op de hoogte van ons nieuwe aanbod. Daarnaast kunt u ook zoeken naar een nieuwe woning op Funda, ook daar kan u een account aanmaken.

4. Krijg inzicht in uw financiële mogelijkheden
De meeste mensen hebben voor de aanschaf van een woning een hypotheek nodig. Nu kunt u natuurlijk een financieel adviseur in de arm nemen op het moment dat u het huis van uw dromen gekocht heeft. Wellicht is het echter verstandiger om voordat u huizen gaat bezichtigen, eerst met de financieel adviseur te praten om inzicht te krijgen in uw financiële mogelijkheden. Dit om teleurstellingen in een later stadium te voorkomen.

5. Overweeg een aankoopmakelaar
Het kopen van een woning is een belangrijke stap die maar 2 of 3 keer in het leven wordt gemaakt. Wat moet u bieden? Hoe moet u onderhandelen? Het kopen van een woning vereist deskundigheid en ervaring. Daarom is het verstandig een makelaar in te schakelen die uw belangen als koper behartigt. De jarenlange ervaring op de lokale en regionale woningmarkt en de inbreng van onze deskundige makelaars staan garant voor succesvolle aankoopbegeleiding. Wij hebben als één van de weinige kantoren aankopen tot specialiteit verheven. Daarom zijn onze makelaars altijd bezig alle informatie met betrekking tot nieuwe woningen in de markt te vergaren.

6. Eerst het plaatje dan het praatje
Bevalt het huis niet op de foto dan zal dat waarschijnlijk ook niet zo in real life zijn. Bespaart u uzelf dus de moeite.

7. Doe enig voorwerk om teleurstellingen te voorkomen
Scan daarom de omgeving. Belangrijk dat er een school in de buurt is? Controleer dit op bijvoorbeeld de website van de gemeente. Water voor een bootje? Kijk op google streetview hoe ver u moet lopen naar het dichtstbijzijnde water.

8. Vertrouw op uw gevoel
Wat is het eerste gevoel dat u hebt als u een huis binnenstapt? Laat u niet afleiden door die heerlijke appeltaart, de bos tulpen op het aanrecht, een rommelvrije keuken, maar voel het huis. Klinkt wat zweverig misschien, maar een huis koopt u voor een groot deel op onderbuikgevoel.

9. Verken de buurt van de woning
Ziet u uzelf hier rondlopen? Boodschappen doen? Een straatfeest organiseren? Kortom: ziet u uzelf hier wonen?

10. Kijk gerust een tweede keer
En neem familie en vrienden mee voor die tweede bezichtiging. Andere ogen zijn kritischer en zien dingen die u misschien over het hoofd hebt gezien.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie