Ruim 3800 woningen gebouwd in 2012

De regio Arnhem-Nijmegen laat een positief beeld zien op de woningmarkt. In 2012 zijn ruim 3800 nieuwe woningen opgeleverd. Daarnaast zijn circa 550 woningen gesloopt voor stadsvernieuwing. Om aan de groeiende woningbehoefte te kunnen voldoen, moeten er in de regio gemiddeld 2600 woningen per jaar bijkomen. Dat is in 2012 dus ruimschoots gelukt. En dat in een tijd waarin landelijk gezien de bouwproductie flink is gedaald.

De reden van deze groei is dat er vooral op locaties binnen de stads- en dorpsgrenzen flink is doorgebouwd. Er zijn relatief veel huurwoningen en appartementen gebouwd. De inzet van Van der Laan-gelden heeft bijgedragen tot realisering van de woningen.

Positieve bijdrage woningcorporaties
De corporaties zijn volop doorgegaan met de bouw van eigen projecten. Ook hebben ze in veel gemeenten projecten overgenomen van ontwikkelaars die in de problemen zijn gekomen. De financiële positie van de meeste corporaties in de stadsregio is goed. Zij hebben ook de wil om nog te blijven investeren. Gerrit Breeman, directeur Volkshuisvesting Arnhem: “Het is juist nu van belang om te bouwen: de rente is laag, de bouwkosten zijn laag en de vraag naar sociale huurwoningen is grote geworden.”

Koopsector
In de koopsector gaat het minder goed, vooral de duurdere koop (boven € 250.000) loopt moeizaam. Al worden op goede locaties, zoals in Saksen Weimar in Arnhem wel dure woningen gebouwd en verkocht. Projectontwikkelaars kunnen op goede locaties en door goed naar potentiele klanten te luisteren nog steeds nieuwbouwwoningen verkopen. De uitbreidingswijken lopen een stuk minder goed. Daar zijn geplande koopwoningen minder in trek.

Samenhangende woningmarkt
Frank van Rooijen, portefeuillehouder Wonen van de stadsregio, heeft wel een idee waarom de woningmarkt in de stadsregio minder last heeft van de crisis: ”Uit recent onderzoek van de stadsregio blijkt dat er sprake is van een samenhangende woningmarkt. De kennisinstellingen in de regio Arnhem-Nijmegen zorgen voor een blijvende stroom van jonge mensen naar de stadsregio. Een deel daarvan blijkt zich na de studie ook in de regio te willen vestigen. Deze stroom zorg voor een gestage voeding en blijkt een solide basis voor een goed functionerende regionale woningmarkt. Ik ben blij dat de corporaties en gemeenten, in deze tijden van crisis, hier goed op ingespeeld hebben.”

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Strijbosch Thunnissen Arnhem opent medio mei haar tweede vestiging in Arnhem-Zuid

Het is inmiddels aftellen geblazen. De bouw van de tweede vestiging van Strijbosch Thunnissen Arnhem is in volle gang. Kort na de officiële opening van Winkelcentrum Schuytgraaf, opent ook...
Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Bleijenberg nieuwbouw makelaars verder onder de vlag van Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars

Per 1 mei 2017 zal Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars haar nieuwbouwactiviteiten uitbreiden door de versterking met Bleijenberg nieuwbouw makelaars. Door deze...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie