BMV Makelaars: 26% stijging in één jaar in gemeente Arnhem; gemiddelde verkoopprijs € 396.000

Geschreven door Maarten Muller RM RT MRICS op 14 januari 2022

Het aantal woningverkopen in Arnhem heeft in het afgelopen kwartaal het laagste punt bereikt van de afgelopen drie jaar. Er wisselden iets minder dan vijfhonderd woningen van eigenaar, waardoor er al drie jaar achtereen sprake is van een afname van het aantal verkopen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2021 van BMV Makelaars in Arnhem (partner in Dynamis).

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop
Aanleiding voor de afname van het aantal verkopen is het beperkte aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers. De marktdynamiek wordt geremd door gebrek aan (nieuwbouw)aanbod. Momenteel staan er in de gemeente Arnhem 218 woningen te koop; 57 woningen minder dan het voorgaande kwartaal. Ter vergelijking, in 2008 op het dieptepunt van de markt, stonden er nog ruim 1.200 woningen in aanbod. Ook het aanbod van nieuwbouwwoningen blijft relatief laag.

Vierkante meter woonruimte € 600 duurder geworden in vier jaar
In de afgelopen jaren is het prijsniveau ruimschoots gestegen in Arnhem, waardoor kopers gemiddeld voor een vierkante meter woonruimte € 3.600 betalen. Ondanks de prijsstijging is in Arnhem nog sprake van een laag prijsniveau ten opzichte van bijvoorbeeld Nijmegen waar de vierkante meterprijs op € 4.120 ligt. Het nieuwbouwaanbod in Arnhem ligt met een vierkante meterprijs van gemiddeld bijna € 5.000 voor appartementen hier aanzienlijk boven.

Meer huishoudens buiten de provincie kiezen voor een woning in Arnhem, aantal particuliere beleggers neemt af
Ondanks een groeiend aantal kopers van buiten de provincie Gelderland blijft Arnhem een zeer intern gerichte woningmarkt. Maar liefst 52% van de kopers was al woonachtig in de gemeente. Landelijk ligt dit aandeel gemiddeld rond de 37%. Het aantal aankopen door particuliere beleggers is in 2021 aanzienlijk afgenomen ten opzichte van 2020. De oorzaak zit hier met name in het hoger tarief van de overdrachtsbelasting van 8% per 1 januari 2021.

Klik hier voor de volledige rapportage.

BMV Makelaars: 26% stijging in één jaar in gemeente Arnhem; gemiddelde verkoopprijs € 396.000
Maarten Muller RM RT MRICS
Neem contact op met Maarten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woningmarktcijfers Q1 2022: wat is er veranderd op de woningmarkt?

Woningmarktcijfers Q1 2022: wat is er veranderd op de woningmarkt?

In Arnhem is al meer dan vijf jaar op rij sprake van een krappe woningmarkt. Het aantal verkopen bereikte het laagste punt voor een eerste kwartaal sinds 2016, de aanleiding voor deze...
Sprekende Cijfers Woningmarkt Arnhem Q4 2021

Sprekende Cijfers Woningmarkt Arnhem Q4 2021

ARNHEM - Recent geleden heeft BMV Makelaars, partner in Dynamis, de sprekende cijfers van de woningmarkt in Arnhem Q4 2021...
Bekijk overzicht