Nieuwe voordelige lening voor huizenkopers in Arnhem

Nieuwe voordelige lening voor huizenkopers in Arnhem

Arnhem gaat starters en doorstarters helpen om een huis te kunnen kopen. Starters krijgen een aanvullende lening voor de koop van hun eerste huis.

Over deze lening van maximaal 25.000 euro betalen zij de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Daarna bepaalt hun inkomen hoeveel zij gaan afbetalen. Voor doorstarters komt er dezelfde soort lening. Doorstarters zijn Arnhemmers die vanuit een bestaand koophuis tot 172.000 euro verhuizen naar een duurder koophuis. De Arnhemse (door)starterslening komt er alléén voor de koop van een bestaande woning - niet voor de aankoop van een nieuwbouwwoning of van de huidige huurwoning. Eigenbouw valt er wél onder. Wethouder Gerrie Elfrink: “De woningmarkt zit vast. Mensen verhuizen niet. Deze lening zorgt voor een grote verhuisgolf.” De raad besluit over de Arnhemse (door)starterslening.

“Met zo weinig mogelijk belastinggeld willen we zoveel mogelijk verhuisbewegingen veroorzaken”, zegt de wethouder wonen. “De huizenmarkt zit op slot. Het is een ruilmarkt die helemaal is stilgevallen. Woningen worden niet verkocht. Weg is de doorstroming. Door de dalende huizenprijzen blijven mensen zitten waar ze zitten. Vroeger verstrekten banken makkelijk een lening, nu doen ze daar moeilijk over. Voor jongeren die willen gaan samenwonen is er geen betaalbaar huis beschikbaar. Ouderen die kleiner willen gaan wonen raken hun huis niet kwijt. Met de (door)starterslening bereiken we een doorbraak.”

Wethouder Gerrie Elfrink verwacht dat met 300 startersleningen 900 huishoudens aan een woning worden geholpen. Met de vroegere Arnhemse starterslening (met rijkssteun) hebben 375 starters een huis kunnen kopen. Burgemeester en wethouders trekken nu 7½ miljoen euro uit voor de (door)starterslening. Dit geld krijgt de gemeente terug wanneer de kopers hun lening afbetalen. Alleen het renteverlies en de uitvoeringskosten komen voor rekening van de gemeente. Dit bedrag wordt geschat op twee miljoen euro en komt uit het stimuleringsgeld voor de woningmarkt dat het Rijk eerder beschikbaar heeft gesteld.

‘Allemaal een steen bijdragen’
Elfrink: “B en W kiezen voor de starterslening voor bestaande woningen. Die levert een grote verhuisketen op. Bovendien geeft niemand anders zo’n lening. Projectontwikkelaars en corporaties hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Zij kunnen zelf startersleningen verstrekken aan de kopers van nieuwbouwwoningen. We zien nu dat corporatie en ontwikkelaar hun steentje bijdragen om de woningmarkt in beweging te krijgen. Het Rijk roep ik op: kom óók over de brug met de starterslening.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie