NHG, Rabobank en ING volgen datum koopovereenkomst bij nieuwe hypotheken

NHG, Rabobank en ING volgen datum koopovereenkomst bij nieuwe hypotheken

Tijdens de NHG-reis heeft directeur Karel Schiffer woensdagmiddag aan de NVM laten weten het te accepteren als banken in 2013 nog financieren volgens de voorwaarden van 2012, wanneer sprake is van een uiterlijk op 31 december 2012 gesloten onherroepelijke koopovereenkomst. Dit moet echter nog op de website van de NHG aangepast worden, waardoor mogelijk een misverstand is ontstaan.

Verschillende NVM-leden lieten vandaag aan het NVM-bureau weten signalen te hebben ontvangen, dat sommige hypotheekverstrekkers bepaalde producten, zoals deels aflossingvrije hypotheken, per 1-1-2013 niet meer zouden offreren, ook niet als sprake is van een uiterlijk op 31-12-2012 gesloten onherroepelijke koopovereenkomst.

Dit in het kader van de wijzigende regels voor nieuwe hypotheken per 1 januari aanstaande. Tussenpersonen waarschuwden er daarnaast voor dat bij veel geldverstrekkers in de loop van december al gestopt zou worden met het afgeven van offertes. Hierdoor zou een huis kopen in 2012, met het oog op het vallen onder de huidige regelgeving voor hypotheekrenteaftrek, slechts nog enkele weken mogelijk zou zijn.

In ieder geval twee grote geldverstrekkers ING en Rabobank, hebben woensdagmiddag 21 november desgevraagd laten weten dat de datum van tekenen koopovereenkomst voor hun bepalend is of ze de voorwaarden van 2012 of 2013 hanteren. Hoe andere dan genoemde geldverstrekkers hier mee omgaan is ons momenteel niet bekend. De NVB geeft aan dat het iedere bank vrij staat individueel afwijkende voorwaarden te stellen. De NVM dringt aan op een zo ruim mogelijke toepassing, zoals dat ook is besproken door de Minister voor Wonen en Rijksdienst en de Tweede Kamer.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie