Krapte woningmarkt houdt aan: huizenprijzen stijgen opnieuw naar recordniveau

Geschreven door Marc Bakker KRMT op 3 september 2021

Het CBS en het Kadaster hebben vorige week de resultaten van hun onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in Nederland gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de huizenprijzen in juli dit jaar opnieuw naar een recordniveau zijn gestegen door de sterke vraag en het beperkte aanbod. We kunnen spreken van de grootste prijsstijging sinds oktober 2000. Bestaande koopwoningen waren maar liefst 16,3% duurder in vergelijking met een jaar eerder.

Forse prijsstijgingen en krapte op de woningmarkt houden aan
Waar in juni 2013 de prijzen van koopwoningen nog een dieptepunt bereikten, wordt tegenwoordig ruim driekwart van de huizen boven de vraagprijs verkocht. De NVM geeft aan dat Nederland sneller nieuwe huizen moet bouwen. Echter slaat bij sommige woningmarktdeskundigen de twijfel toe over of dit wel de enige oplossing is om de krapte op de woningmarkt af te zwakken. De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar hard gestegen terwijl het woningtekort, berekend aan de hand van het aantal huishoudens ten opzichte van de woningvoorraad, is gedaald van 331.000 naar 279.000. Dit komt vooral door het vertrek van buitenlandse werknemers.

Aan de hand van de forse prijsstijgingen kan geconcludeerd worden dat huizenkopers het afgelopen kwartaal nog dieper in de buidel hebben getast dan ze al deden. De oververhitte woningmarkt heeft met een gemiddelde verkoopprijs van € 410.000 van bestaande woningen het kookpunt bereikt.

Minder woningtransacties
Het Kadaster heeft afgelopen maand bekend gemaakt het er in juli 19.043 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat is bijna 16 procent minder dan het voorgaande jaar. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 138.457 woningen gewisseld van eigenaar. Dit is ruim 7 procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2020.

Is het slim om nu je huis te verkopen?
Overweegt u om uw huis te verkopen, maar speelt de twijfel op of dit wel het juiste moment is? Neem dan contact op met ons makelaarsteam voor een vrijblijvend advies!

Bron: CBS

Krapte woningmarkt houdt aan: huizenprijzen stijgen opnieuw naar recordniveau
Marc Bakker KRMT
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Waarom kiezen voor een NVM-makelaar?

Het zoeken naar uw perfecte woning kan een hele klus zijn. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat er een goede begeleiding bij komt kijken. Voor deze begeleiding bent u bij...
Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

Stationslocatie getransformeerd naar hypermodern kantoorgebouw

ARNHEM - De Utrechtsestraat 40 in Arnhem direct nabij het Centraal Station, zal worden getransformeerd naar een hypermodern kantoorgebouw. Voorheen is het gebouw in gebruik geweest bij het ROC...
Bekijk overzicht