Hypotheek en studieschuld, wat nu?

Hypotheek en studieschuld, wat nu?

Ben je eindelijk begonnen met dat Grote Mensenleven, met leuke baan en dito inkomen, en wil je een leuk huisje kopen, zit je nog met die vreselijke studieschuld. Kun je dan nog wel een hypotheek afsluiten?

Eindelijk je studentenwoning uit en je je studentenleven gedag zeggen. Al kan dat leven je nog wel even achtervolgen. Je studieschuld heeft namelijk invloed op het bedrag dat je kunt lenen. De laatste jaren zijn de regels over hypotheekverstrekking en studieschuld nogal eens veranderd. Ben je de draad kwijt? Wij zetten het nog even voor je onder elkaar.

Lenen met een schuld
Laten we met het goede nieuws beginnen. Een huis kopen terwijl je een studieschuld bij DUO hebt kan gewoon. En nu komt de maar: het weegt wel mee in je hypotheekaanvraag. Handig om vooraf dus te kijken hoeveel je precies kunt lenen.

Even rekenen
Wat betekent die schuld nu precies? En hoe zit dat dan weer met de rente? Het rentepercentage over je studieschuld maakt gelukkig niet uit voor je hypotheekaanvraag. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk naar het bedrag dat je in totaal hebt geleend. Nu geldt dat de banken een standaard weegfactor van 0,75% over de oorspronkelijke studieschuld hanteren. Anders gezegd: bij het berekenen van je hypotheek gaan ze ervan uit dat je elke maand 0,75% van die oorspronkelijke schuld terugbetaalt. Kosten die je dus niet meer aan wonen kunt uitgeven en daarom worden verminderd op je hypotheek.

Handig om te weten
Heb je al een deel van je studieschuld terugbetaald, pak dan nog even de rekenmachine erbij. Want de hypotheekverstrekker kijkt vooralsnog naar de hoogte van je oorspronkelijke lening en niet naar het bedrag wat je nog moet afbetalen. Als je extra aflost op je studieschuld wordt de maanlast momenteel met de resterende schuld berekend. Hier komt trouwens wel verandering in. Er is namelijk een wetswijziging op komst waardoor er in de nabije toekomst voortaan altijd met de resterende studieschuld wordt gerekend in plaats van het oorspronkelijke bedrag. Soms kan het dus aantrekkelijker zijn om nog even te wachten. Totdat je DUO niks meer schuldig bent en je een hoge(re) hypotheek kunt afsluiten.

Eerlijk zeggen
Hoe aantrekkelijk ook, verzwijgen dat je een studieschuld hebt kun je beter niet doen. Een studieschuld wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden, zoals een lening voor een keuken of auto, en staat daarom dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Je hoeft het dus niet te vertellen als je met de bank rond de tafel zit. Weet alleen wel dat als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit en je om wat voor reden dan ook je huis met restschuld moet verkopen, je recht op vergoeding vervalt als ze erachter komen dat je niet eerlijk over je financiële plaatje bent geweest.

Financieel advies
Klaar voor de grote stap? Wij helpen jou graag. Ook voor financieel advies ben je bij ons aan het goede adres. Bel of mail ons voor een vrijblijvend financieel gesprek.

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie